DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 30 Mayıs 2015

Hepatit-B halsizlik yapabilir

55 yaşında bir erkeğim. Hepatit B olmuşum. 7 aydır kolumdan iğne kullanıyorum. İğnelerin yan etkisinden çok rahatsızım. Sizin bu hastalıkla ilgili tavsiyeleriniz ne olabilir?
Varolan tedavi süreci kendine has avantajlar taşıyor.
Kalıcı tedaviler açısından sabır gerekiyor. Bu ilaç grubuyla tedavinin başlangıcında grip benzeri şikayetler, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kilo kaybı, saç dökülmesi, ruhsal değişiklikler ve depresyon, kemik iliği çalışmasında azalma, otoimmun hastalıklara karşı otoantikorların artışı gibi yan etkiler olabilir. Ancak uygulama devam ettirilirse çoğu kez kalıcı, iyi sonuçlar ortaya çıkabilir.
İlaç uygulamasının kesilmesini gerektirecek durumlarda ilgili merkez tedaviyi sonlandıracaktır.
Takibi bırakmayın.

20 yaşındayım. Cinsel yolla hastalık kapmaktan korkuyorum. Bilgi verebilir misiniz?
Cinsel ilişki cinsel organlar yoluyla, vücut sıvıları yoluyla bulaşabilen hastalıklar açısından riskler taşır. Genel önerilere gelince; cinsel ilişkide bulunacağınız kişinin başkaları ile de ilişkisi olduğunu biliyorsan cinsel ilişkide bulunmayın. Kondom (prezervatif, kılıf) kullan. Kadınlar için de kondom olduğunu unutma. Cinsel ilişkinin senin için anlamının ne olduğunu otur iyi düşün.

15 yıldan beri alkol alıyordum. Ama şimdi bırakmaya çalışıyorum. İş işten geçmiş olabilir mi? Sirozdan korkuyorum. Şimdi bıraktım artık düzelir miyim? Çocuklarımı çok seviyorum. Eşimde benden çok çekti.
Pişmanlık her yarayı tamir eder. En önemli konu senin alkolü bırakmaya karar vermen. Zaten bu kararı vermişsin.
Tedavi için bir iç hastalıkları uzmanının takibine gir. Takip uzun sürecek. Psikiyatrik destek ve alkol alışkanlığına karşı bazı ilaçlarla yardımcı olabiliriz. Alkol kesilir kesilmez siroza gidiş varsa düzelmeye başlıyor. Beslenmene dikkat etmen çok önemli.
B vitamini açığı varsa takviye gerekir. Kabız kalma. Düzenli su iç. Tansiyon ve kan şekeri takibi önemli. Tekrar kontrolü unutma.
Eşine ve çocuklarına dilediğin gibi sarılmak için sabırlı ol.