DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 29 Mayıs 2015

Diyabetin başladığı yaş çok önemlidir

21 yaşındayım. 3 ay önce şeker hastalığı tanısı koydular. Tip 1 dediler. Doktor, hapların 40 yaşından sonra kullanıldığını söyledi. O yüzden insülin verdi. Yaşım 40' ı geçtiğinde insülini bırakıp hapa geçebilir miyim?
21 yaşında olmanız tip 1 diyabetinizin olduğunu düşündürüyor. Tip 1 diyabette problem pankreasın yeterince insülin üretmemesidir. Bu yüzden tip 1 diyabet mutlaka insülinle tedavi edilir. Doktorun 40 yaşından sonrası için anlattığı genellikle tip 2 diyabet dediğimiz şeker hastalığı tipinin geç yaşta başlamasını anlatmak için olabilir. Yani diyabet tipini.
Dolayısıyla tedavi seçimini belirleyen önemli faktörlerden biri diyabetin başladığı yaştır.
Yaşın ilerlemesi diyabetiniz ortaya çıkış nedenini ve ortaya çıktığı yaşı değiştirmeyecektir.
Bu nedenle Tip 1 diyabetlilerde bugünkü tıbbi imkanlara göre yapılacak en ideal ve doğru tedavi yöntemi insülin enjeksiyonu olarak kalacaktır. Yani 40 yaşından sonra da insülin kullanmanız gerekecektir.

3 aydır eklemlerim ağrıyordu. Romatizma uzmanına gittim. Akdeniz ateşi hastalığı var dedi. Ateşim yok. Ağrım var. Ne yapayım?
Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) dediğimiz hastalık bir çeşit romatizmal hastalıktır. Çeşitli şekillerle ve şikâyetle çıkar.
Hastaların yüzde 75'inde eklem şikâyetlerine rastlanabilir. En sık diz ve ayak bileğini etkiler. 3-4 günde genellikle geriler. yüzde 5 hastada eklem bulgularının iyileşmesi gecikir.
Eklem bulgularının iyileşmesi geciken hastalarda bazen iltihaplı bel romatizmasının birlikte olabileceği unutulmamalıdır.
Eklemler genellikle hasar bırakmadan iyileşir. Ancak kalça eklemi etkilendiğinde hasar riski vardır ve cerrahi müdahale gerektirebilir. Ateş olabilir.
Bence takibe devam et.

Kolumun ön bölümünde yanık izi var. İzler yok edilir mi?
Yara ve yanık izleri tamamen yok edilemez. Sadece küçültülebilir.
Bazen bunlar da olamayabilir.
Sonuç kişinin cilt yapısına, yaşına, izin boyutlarına, vücuttaki yer ve yönüne, derinliğine, eskiliğine göre değişir.