DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Mayıs 2015

Basuru olan domates yemesin

Doğduğumdan beri acıyı çok seviyorum. Sürekli kabızım. Bir de basur olmuşum. Acı yemezsem tuvalete çıkamıyorum. Yiyince de zor oluyor. Ne yapmalıyım?
Acı yemek hemoroid sebebi değildir ama acı yenildiğinde yanma hissiyle tuvalette fazla ve şiddetli ıkınmak ya da tuvalette uzun kalmak hemoroide sebep olabilir, hemoroidden kaynaklanan şikayetleri artırabilir. Eğer acı yediğinizde tuvalette fazla ıkınmıyorsanız acı yemenin zararı yoktur hatta dışkıda yumuşama yaptığı için fayda bile sağlayabilir. Ama kişide kabızlığa sebep olan gıdalar tüketilmemelidir örneğin muz birçok kişide kabızlık yapabilmektedir. Ayrıca bazı hastalarda domates, patlıcan ve baharatlar makat bölgesinde alerjik tahrişe neden olup şikayete sebep olabilmektedir. Bu durumda kişi o gıdaları seçip onlardan uzak durmalıdır. Düzenli su iç. Dışkı erteleme. Hamurludan, pirinçten sakın ve lifli gıda tüketmeye çalış.

Annemin geçen hafta idrar yolundan kanama geldi. Endoskopi gerekliymiş. Annemin ülseri şikayeti yok. Neden endoskopi yapacaklar. Yoksa mide kanseri mi?
Panik yapmayın. Endoskopi demek içine bakmak demek. Üriner sistemin içine bakarız anlamında söylemiştir. Mesane ve idrar yollarına kamera ve ışık kaynağıyla bakmaya sistoskopi denir. İdrarından kan gelmesi, tedaviyle geçmeyen idrar yaparken yanması olan, mesane tümörü olup mesanenin kontrol edilmesi gereken hastalar ve mesanenin içerisinin görüntülenmesi gereken hastalarda yapılır. Mide kanseriyle ilgisi yok.

42 yaşındayım. 3 çocuğum var. Eşimle korunmak istiyoruz. Cilde takılan bir hap varmış o nedir?
Bu anlattığın "İmplant hormon uygulamaları" olarak bilinir. Cilt altına yerleştirilerek, uzun süre yavaş yavaş hormon ile doğum kontrolü yapan uygulamalardır. Doktorların kontrolünde ve kararı ile uygulama yapılabilir. Kullanım sırasında oluşan gebeliklerde doğumsal bozukluk riski artmaz. Implant adet başlangıcından itibaren ilk 7 günde uygulanır. Düzensiz kanama, over kist oluşumu söz konusu olabilir. Kol, kasık veya gluteal bölgede cilt altına yerleştirilir. Gebelikten koruyucu etki birkaç saat içinde başlar.