DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 7 Mayıs 2015

Şeftali ve nar hazımsızlık yapar!

Köyden tarhana göndermişler. İçmeye başladığımızdan beri kabızlık oldu. Bana mı öyle geliyor yoksa çorbadan kabızlık olmaz mı?

Bazı gıdalar kabızlığa neden olabilir. Patates, havuç, pirinç pilavı, yayla çorbası, şehriye çorbası, makarna, elma, muz, mandalina, şeftali, nar, çay, kahve gibi yiyecekler kabızlığa neden olabilir. Bedeninizin verdiği cevabı fark etmeniz güzel. Sık sık tarhana çorbası içmeyin. Ara ara tadımlık olabilir. Hareket edin, ayağınızı ve karnınızı sıcak tutun. Dışkı ve gaz çıkarma ihtiyacınızı ertelemeyin. Kabızlık daha sonra hemoroide (basur) neden olabilir unutmayın.
Beslenmenizi biran evel düzene koyarsanız rahatlarsınız.

Hocam yaz geliyor 65 yaşındayım sizce güneşlenmemde bir sakınca var mı? Deri kanseri riski var mı?

Her şeyin azı karar çoğu zarar. Güneşin dik geldiği saat 11.00-16.00 arası uzun süre güneş ışığına maruz kalırsan risk artabilir. Ancak bu saatlerden sonra 20 dakikalık güneş banyoları faydalı olacaktır.
Kanser deyince bir şey daha hatırlatayım. Yetersiz güneş ışığı teması ve D vitamini eksikliğinde pankreas kanseri riski artabiliyor. Kaygı yok.
Tedbir var.

Hocam şişmanım diye ultrason çektirdim. Kontrol olsun diye. Aşırı karaciğer yağlanması buldular. Zaten yağlı olduğumu biliyordum. Karaciğerin yağlanması da normal değil mi?

Gereğinden fazla kilolu olmakta normal değil. Karaciğerin aşırı yağlanması da normal değil. Aşındırıcı, bozucu etkileri var. Bir an evvel kilo ver. Yoksa sadece karaciğer yağlanmasına bağlı siroz bile olma ihtimali var. Yani karaciğerin yetersiz çalışmasına neden olabilir. Hatta daha da kötüsü karaciğer yağlanması karaciğer kanseri olma riskini arttırabilir. Madem yağlı olduğunu biliyorsun, o zaman kendine faydalı olmak için kilo vermeye başla. Hastalığı kanıksarsan hastalıktan kurtulamazsın. Biran önce harekete geç.