DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 6 Mayıs 2015

Düzensiz bağırsaklara karşı kefir

1 yıldır bağırsaklarım düzene girmedi. Kabızlık oluyor ilaç alıyorum. İshal oluyorum. Sürekli doktora gitmekten bıktım. Ama bir şey bulamadıkları içinde korkuyorum. Lütfen yardımcı olun.

Önce panik yapmaktan vazgeç.
Birçok doktora gittiğine göre hayatı tehdit eden bir hastalık bulgusu saptamamışlar gibi duruyor. Kabızlık ve ishal bağırsak hareket düzensizliklerinde sık görülür. Spastik kolit, huzursuz bağırsak hastalığı, bağırsak sendromu gibi isimler verdiğimiz bir duruma benziyor. Bu hastalık öldürmez. Bu durumda sadece ilaçlarla düzelmez.
Yemek yeme alışkanlıkların ve yediklerini seçmede dikkatli olmak zorundasın. Yediklerini yaz. Sıkıntı çıkaran yiyecekleri tespit et. Bunlardan sakın. Mutlaka yoğurt ve kefir tüketmeyi dene. Kafeinli gıdalardan uzak dur.
Stres kontrolünü beceremezsen bağırsak hareketleri bazen hızlı bazen yavaş olabilir.
Yavaşlarsa kabız hızlanırsa ishal olursun. Bunun dışında ilaç tedavileri gerekir. Hatta 'Total Kolonoskopi' dediğimiz kalın bağırsak incelemesi de mutlaka bir kez yapman gerekebilir. Tabi ki bunlar için hemen doktorunu seç. Takibe geç.

65 yaşındayım. Geceleri özellikle boğazımda biriken balgam nedeniyle tıkanıyorum. Balgamım koyu sarı renkte ne yapmalıyım?

Özellikle üst solunum yolları hastalıklarında gece balgam birikebilir. Farenjit, sinüzit, geniz eti iltihapları, mevsimsel alerjik rinitler balgama neden olabilir. Sebebi bulamazsak kalıcı tedavi yapamayız. Mutlaka kulak burun boğaz uzmanı veya iç hastalıkları uzmanına muayene olmalısınız. Var olan balgamı azaltmak için özellikle yeterince su içmeniz uygun olur. Bal, ıhlamur, zencefil karışımları (şeker hastalığınız yoksa) rahatlatıcı olur. Burun ön kısmına sürülen mentollü kremler, yağlar ferah ve açık üst solunum yolu sağlamakta yardımcı olabilir. 1 litre suyu kaynatıp suyuna 1 çay kaşığı tuz döküp eritip buharını burundan ve ağızdan çekmeniz ödem ve balgam rahatlatıcı fayda sağlayabilir. Unutmayın hiç biri tedavinin yerini tutmaz.