DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 4 Mayıs 2015

Huzursuz bağırsağa ıhlamur kalkanı

42 yaşındayım erkeğim. 2 yıldır huzursuz bağırsak dedikleri hastalığım var. Gazlı bişey içersem şişiyorum. Ne içsem rahatlarım?

Huzursuz bağırsak hastalığında gazlı ve kafeinli içecekler rahatsız eder. Kahve, koyu çay, neskafe, süt, sütlü kahve, limonata, boza, kolalı içecekler, kakao, salep gibi içecekler şikayetleri arttırabilir. Ihlamur, adaçayı, papatya, anason ve rezene çayı bağırsak hareketlerini kolaylaştırıp, rahatlık verebilir. Sakız çiğnemek, iç çekmek de gazını arttırabilir. elinle karnını sağdan sola ovalayarak gazını çıkart. tabi herkesin içinde değil.

26 yaşında evli bir bayanım. Cinsel organımda siğil çıktı. Eşimde de var galiba. Adet kanamam olunca kaşınıyor. Tehlikeli olur mu?

Senin muayene sonucuna göre siğil dediğin değişikliklerin sebebi önemli.
Dediğini doğru kabul edecek olursak Cinsel Organlarda Siğil Human Papilloma Virüs (HPV) dediğimiz mikropla olur. HPV cinsel ilişki ile (vajinal, anal veya ağızdan) geçer. Siğil haline gelmeden de bulaşma olmuş olabilir. Siğiller, HPV bulaşmasından 6 hafta ile 6 ay arasında görülebilir. Cinsel organlardaki HPV ile temas etmiş herkeste siğil görülmeyebilir. Kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilir.
Kadın hastalıkları uzmanı seni muayene etsin.

14 haftalık gebeyim. Doğumun rahat olması için hareket, egzersiz yapmak istiyorum. Bana neler önerirsiniz?

Düzgün duruş eğitimi önemlidir. Karın içi basınç artmışken, daha dikkatli iş yapmak gerekir. Özellikle çocuk doğduktan sonra bakım için kuvvetli kollara ihtiyaç duyulur. Kol egzersizleri bunun için çok önemlidir. Gittikçe artacak beden ağırlığı için bacakların kuvvetlendirilmesi gerekir. Hareketli bir bedende ödem, varis ve kramplarda az olur. Ayrıca pelvik taban kas kontrolü ve karın kaslarının kuvvetlendirilmesi için özel eğitim almak doğru olur. Bu konuları öğreneceğin ünitelerinde ehliyet sahibi olması en az bu konular kadar önemlidir.