DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 3 Mayıs 2015

Fazla kilolar şeker hastası yapabilir

Hocam babama orta seviyede damar sertliği var dediler. Felç ya da kalp krizi geçirebilirmiş. Bir kaç tane hap verdiler ama bunun bir tedavisi yok mu?
Tıkayıcı damar hastalığı gerek yaşa bağlı damar sertliğinden gerekse alışkanlıklarımızdan ve gerekse de altta yatan başka hastalıklardan kaynaklanır. Hali hazır tam damar tıkanmasına bağlı bir hastalık olmadan tedbir alınması önemlidir. Kan sulandırıcı olarak bilinen ilaçlar, damar tıkanmasının ihtimal sebeplerine örneğin çok yüksek kolesterol düzeylerine göre verilen ilaçlar, stres, tansiyon yükseklik kontrolü yapan ilaçlar tedbir olarak verilebilir.
Düzenli uyku, yemek önemlidir. İdrar rengini berrak tutacak kadar su içmek şarttır. Hareketli yaşam olmazsa olmaz altın kuraldır. Bunlar dikkat edip vakitlice kontrollerini yaptırması yeterli tedbir demektir.

34 yaşındayım. Askerliğimi yaptım. Sonra kilo aldım. 123 kiloyum. Ailemde diyabet yok. Bende şeker hastası olur muyum? Şeker hastası olmamam için ne yapmam lazım?
Amacının ne olduğuna karar ver. Herkes tombulluk sana yakışıyor diyebilir. Yakında kendi tuvalet ihtiyacını göremeyecek hale geleceksin. Tercih senin.
İsteklerini hesapsız yaşarsan, sorumluluk ve mecburiyetlerinin gereğini yapmazsan hayat yeni mecburiyetler-hastalıklar dayatacaktır. Ayrıca şişmanlarda şeker hastalığı görülme ihtimali yüksektir. Yani şeker Hastası olabilirsin. Bunu engellemek senin elinde hatta senin genzinde ve nefsinde. Hemen zayıfla. Unlu tuzlu ve şekerli gıdalardan sakın. Hareketi arttır. Özellikle her yemekten sonra 15 dakika yürü. Yemekten sonra yükselen kan şekeri Tip 2 diyabet riskini arttırır. Hareket etmek için en iyi vakit ise, akşam yemeği sonrasıdır. Zira genelde, en fazla akşam yemek yeniyor ve kan şekerindeki en büyük yükselme de bunu izler. Ayrıca günde en az bir defa 1 saatlik egzersiz yap.
Kilo vermek ve egzersiz Tip 2 diyabeti önlemenin en iyi yolu olarak kabul edilir.