DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 27 Nisan 2015

Çikolataya düşkünlük hasta yapar

Elim ayağım titriyor. Çikolatasız kendime gelemiyorum. Bir de kilo alıyorum. Daha fazla mı spor yapmam gerekiyor?

Bu şikayetler akla "Hipoglisemi" dediğimiz kan şekeri düşmesini getiriyor. Şikayet yapacak kadar kan glikozu düşerse hemen şekerli gıdalar tüketilmek zorunda kalınır. Bu da gereksiz fazla kalori birikmesi demektir. Bu da şişmanlığa neden olur. Eğer düzenli ve şekersiz beslenemez isek spor yapmakta şikayetleri kolaylaştırabilir. Bu nedenle ilk yapılacak uygulama diyet uzmanına başvurmaktır. Aksi takdirde daha sonra şeker hastalığı riski söz konusu olabilir.

Hocam 55 yaşındayım. Menopoza giriyorum. D vitamini tahlili yaptır dediler. Yaptırayım mı?

D vitamini düzeyi tahlili pahalıdır, düzenli olarak ölçülmesini önermeyiz.
Yatağa ve eve bağımlı kişilerde bakımevleri ve huzur evlerinde kalanlarda, d vitamini eksikliği ve yetersizliğine yol açabilecek bir hastalığı olanlarda, osteoporozu olanlarda, düşük travmalı kırık öyküsü olanlarda (örneğin ayakta dururken düşenlerde), kan kalsiyumu, fosforu düşük olanlarda, d vitamini metabolizmasını etkileyecek ilaçları kullananlarda, kanda d vitamini düzeyi bakılmalıdır. Buna da doktor karar vermelidir.

2 hafta sonra doğum yapacağım. Doğumdan sonra hareket etmeli miyim?

İster sezaryenle, isterseniz normal yolla doğum yapın, eve gittiğinizde kendinizi yatağa bağlamaktan kaçının. Şüphesiz istirahat edeceksiniz, ama uzun süre yatmanın damarlarda pıhtı oluşması gibi, bir takım riskleri de beraberinde getireceğini aklınızda tutun.