DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 30 Mart 2015

Hamileler uçakla seyahate dikkat!

Hocam 17 haftalık gebeyim. Uçakla seyahat etmem gerekiyor. Ne dersiniz?

Sağlıklı ve sorunsuz gebeliklerde evet seyahat edebilirsin. Ancak kansızlık, kalp ritim bozuklukları, yakın zamanlarda geçirilmiş ameliyat-kalp-damar by-pass operasyonları gibi durumlarda herkes kadar gebeler için de riskler var. Sağlıklı bile olsa uzun süreli gebeliklerde pıhtı atmasına bağlı riskleri azaltmak için varis çorabı giyilmesi önerilir.

Babam gut olmuş. İlaç kullanmayı sevmez. Ama gut hastalığında ilacın dışında ne yapabiliriz?

Mecburi dönemlerde ilaç kullanması gerekir. Ayrıca diyetisyen önerisiyle "Pürinden fakir diyet" edinebiliriz.
Özellikle kırmızı et, sakatat ve deniz ürünleri kısıtlanmalıdır. Alkol almamak uygun olacaktır. Zayıflama önemlidir. Aldığımız diyet buna da uygun olmalıdır. Uygun diyetle 7.7 kg zayıflama ürat seviyesini yüzde 17 azaltır.
Darbelerden kaçınma, gut ataklarının tetiklenmesini azaltacaktır. Bol sıvı alın.
Sıvı alımı gut ataklarının önlenmesinde faydalı olacaktır. Özellikle doktor tedavide vermediği sürece aspirin, idrar söktürücü ilaçlar, etambutol, pirazinamid, siklosporin içeren ilaçları kullanmayınız.

13 yıllık şeker hastalığım var.
Sabah-akşam tok ilaç alıyorum.
Şeker ilacını bazen almayı unutacak kadar yaşlıyım. Sonra hatırladığımda ne yapayım?

İlacınızı almayı unuttuysan ve aradan 2 saat geçmediyse ilacını al. Eğer 2 saatten daha fazla bir zaman geçmişse ilacı alma. Kan şekerini ölç. Gerekirse sonraki dozu değiştirebilirsin.
Özellikle kan şeker değerleri çok yükselmişse doktorunuza danışın. Tek istisna tokluk şekeri düşüren ilaçlardadır. Eğer kısa sürede etkili olan ve yalnızca tokluk şekerini düşürmeye yönelik olarak verilen ilaçlarınız varsa 2 saat geçse de ilaçlarınızı alabilirsiniz.
Bunu da doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Daha 18 yaşındayım. İki kere 'Dişin çürümüş' deyip çektiler. Çürük dişin başka türlü tedavisi yok mu?

Mutlaka vardır. Bunu diş doktorumuzla konuşsak daha iyi olur. Herkesin, her diş çürüğünün ya da hastalığının tedavisi kendine göredir. 'Tüh niye çekmiş' diyemeyiz. Diş sert dokularının madde kaybı ile birlikte ilerleyen hastalığına çürük denir. Sert kısım çürürse yeniden yerine gelmez. Önce çürümemesi için diş bakımına dikkat et. Hiçbir şey yapamazsan her yemek sonrası ağzının içini bol suyla çalkala.

Efendim 5 aylık evliyim. Eşim sürekli olarak cinsel ilişkiye girmek istiyor. Son zamanlarda erken boşalmaya başladım. Erkekliğimle ilgili bir hastalık olabilir mi?

Her şeyin aşırısı zarardır. Sık cinsel ilişki, cinsel organlar, haz duyma, orgazmla ilgili farklılıklar yaratabilir. Hastalık olma şartı yok. Dinlenme dönemi gerekir. Eşinizle ilgili olarak bir değerlendirme yapmak gerekebilir. Kadınlarda doyumsuzluğa, cinsel taşkınlığa neden olan cinsel ilişkiye girme isteğine 'Nemfomani' diyorlar. Bu isteklilik devam ederse bu da aklında olsun.

Troidimde beze vardı. Doktorlar büyümüş olduğunu söyledi. 'İğneyle çekmemiz gerekiyor' denildi. Açıkçası çok korkuyorum. Sizce yaptırmalı mıyım?

Yaptırmalısın. Tiroid bezinde saptanan nodüllerde kanser olup olmadığını anlamak için yapılır. Nodülü olan tüm hastalara yapılır. Biyopsi sonucuna göre ilaç tedavisi veya ameliyat kararı verileceğinden mutlaka yapılması gerekir. Oldukça basit, yapılması kolay ve ağrısızdır. Normal enjektörlerle yapılır. Damardan kan alınır gibi tiroid bezindeki nodülden sıvı alınır. Alınan hücreler patoloji bölümünde incelenerek kanser ve iltihap olup olmadığı araştırılır.
Korma. Ameliyat değildir. Bazen biyopsi ile yeteri kadar parça veya hücre gelmeyebilir.
O zaman biyopsiyi tekrarlamak gerekir.