DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 3 Mart 2015

Sıkıntılar cinsel yaşamı vurabilir

50 yaşındaki eşimde sürekli bir cinsel isteksizlik söz konusu. Bunun bir çaresi var mı? Neden olur?
Tabi ki çaresi olabilir. Ama önce nedeni ve hastalığı bulmamız gerekir.
Cinsel isteksizlik özellikle moralimizle, huzurumuzla, kaygımızla oldukça ilgili bir durumdur. Cinsel istek güven hissi tamamlandıktan ve besine ulaşma kaygısı kalktıktan sonra gündeme gelen bir dürtüdür. Kişilerin günlük hayatındaki, borç, iş güvencesi, hastalık hali kaygıları varsa cinsel istek ortaya çıkmayabilir. Eşlerin birbirleri ile ilgili beklentileri, istekleri, saygıları ve sevgileri de önemli bir belirleyicidir.
Cinsel ilişkiye girebilmek için sakin, güvenli bir mekan yoksa yine istek gelişmesi geç güç olabilir. Yine de kadınlarda menopoz, erkeklerde andropoz, her iki cinste de troid çalışmasındaki bozukluklar, testosteron hormon düzey anormallikleri, kullanılan ilaçlar varsa yan etkileri gibi durumlar da cinsel İsteksizlik ortaya çıkabilir. Bu nedenle eşinizle konuşarak bu ihtimalleri gözden geçirin.

55 yaşındayım. Sol böbreğimde 2 mm basit denilen kistim var. Zaman zaman ağrı yapıyor. Kanser yapacağından korkuyorum.
Bence korkmayın.
Bütün hastalıkların temelinde korku ve kaygı yatar.
Adı üstünde basit kist.
Uzun vade de kanserleşme ihtimali olmayan bir değişiklik olarak takip edilir. Ara ara (6 ay- 1 yıl) ultrason ile kontrolleri yapılır. Bahsettiğin ağrının kaynağı var olan özellikleri ile o kist değil gibi duruyor. Ağrıyı yapma ihtimali olan diğer hastalıklar açısından bir kez iç hastalıkları uzman muayenesi olmalısın. İrritabl bağırsak sendromu gibi sol yan ağrısı yapan diğer hastalıklar kontrol edilir.

35 yaşında bir kız kardeşim var. Bundan 10 gün önce bağırsak düğümlenmesi sorunu yaşadı.Büyük abdestinde açık kırmızı kan görmüş. Bu kanın sebebi nedir? Bir de kız kardeşim bir yıldır form çayları içiyordu bu durumun bununla bir ilgisi olabilir mi? Acaba hangi doktora görünmeli ve hangi testleri yaptırmalıyız?
Dışkıda kırmızı renkli kan görülmesi çok önemli bir durumdur. Kan damarda dolaşması gerekirken damar dışına çıkmışsa bunu yapan hastalığı bulmak gerekir. Makat bölgesi fissür, fistül, abse, hemoroid, divertikül, ülser gibi hastalıklarda dışkıda kanama görülebilir.
Bağırsak hareketleri artmış. Ama tam anlamıyla bağırsakları düğümlenmemiş.
Yoksa ameliyat olmak zorunda kalabilirdi. İçilen çayın içeriklerine bakmak uygun olur. Total kolonoskopi dediğimiz endoskopik tetkik oldukça faydalı olabilir. Bu hastalıklara ait oldukça tatmin edici bilgi verebilir.
İhmale gelmez. Sonuçta kandan bahsediyoruz.

Hava soğukken küçük abdeste çok çıkıyorum. Ama evdeyken ya da sıcakken o kadar olmuyor. Niye? Hasta mıyım?
Soğuk havalarda karnını ve ayaklarını yeterince korumazsan karnın ve iç organların soğur. Soğukta idrar kesesinin hacmi daralır, hassasiyeti artar. Bu şekilde fazla idrar çıkma, olur. Ayrıca idrar kese iltihaplarında, erkeklerde prostat rahatsızlıklarında, şeker hastalığında, idrar söktürücü hapları kullananlarda, bazı tansiyon düzenleyen ilaçlarda sık idrara çıkmaya neden olur. Bir kez tam idrar tahlili yaptır. Sonuçlara göre görüşüp uygun
bir karar verelim.