DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 1 Mart 2015

Bademciğe Maden suyu

Hocam, 33 yaşında kızım var. Boğazında bademciklerinin üzerinde ve kenarlarında iğne ucu kadar Beyaz apse başı oluyor. Doktora gittik. Boğaz taşı dedi. İsterseniz alabiliriz denildi. Şimdi öksürüğü başladı. Bunu geçirmenin bir yolu ya da ilacı var mı?
Bademcik taşları özellikle ağız kokusu yapan hastalıkların başında gelir.
Bademcik dediğimiz lenf yapılarının içinde kript dediğimiz cep benzeri boşluklar vardır. Bunların içine eski ölü hücreler, yemek artıkları girebilir. Zamanla kalsiyum hatta magnezyum birikebilir. Bu şekilde taş benzeri çökelekler meydana gelebilir.
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak, maden suyu gibi gazlı içecekleri boğazda gargara yapar gibi bekletmeler taş oluşumunu azaltıp, engelleyebilir. Ama yerleşik taşlar için mutlaka kulak burun boğaz uzman müdahalesi gerekir.

Doktor Bey, eşim 59 yaşında. Sürekli bronşları şişiyor ve boğazları ağrıyor. Önceleri ciğer hastalığı geçirdi ama doktorlar onunla ilgili olmadığını söylüyor. Ne yapmalı?
Önceki hastalığının ne olduğu önemli.
Çünkü kronik bronşit ve benzeri uzun süreli hastalıklar solunum yollarının koruyuculuğunu azaltır. Enfeksiyonların kolay başlamasına neden olur. Ayrıca üst solunum yollarının yani burun, ağız, geniz bölgesinin de muayene edilmesi gerekir.
Burun solunumu yapmayan bir beden sık sık üst solunum yolları hastalıkları geçirebilir. Ayrıca, kan şekerinin yükseldiği diabetes mellitus yani şeker hastalığı gibi hastalıklarda sık enfeksiyon geçirmeye yatkınlık yaratabilir. Öncelikle bir iç hastalıkları uzmanının takibine girmenizde fayda var.

Doktor bey soğan gribe iyi gelir mi?
Gelir. Soğan, sarımsak, zencefil, hatmi çiçeği, söğüt, ekinezya, anason içlerinde anti viral maddeler bulundururlar.
Bu nedenle üst solunum yolları enfeksiyonlarından korunma da destek aldığımız gıda maddeleridir. Ayrıca. zeytinyağı, keçiboynuzu, bal da önemli destek gıdalardır. Ancak, ateş 38.5 dereyi aşmışsa, 2 günde düşmemişse, öksürük, balgam, nefes darlığı, dudak parmaklarda morarma yapmışsa, hatta baygınlık, şuur bulanıklığı gelişmişse beklemeden doktora başvurun.

Hocam 38 yaşındayım. 2 yıldır epididim de kistlerim var. Defalarca üroloji doktoruna gittim. Korkmamam gerektiğini söylediler. Büyürse alırız dendi. Soğukta zaman zaman sancı yapıyor. Bunun bir ilacı var mı? Nasıl kurtulurum?
Kist dediğimiz farklılıklar yapısaldır.
Yani ilaçla ortadan kaldırılamazlar. Takip edilirler. Gerektiğinde ameliyat gerektiren yöntemlerle bedenden uzaklaştırılırlar.
Soğukta ortaya çıkan sancı kistlerinle ilgili olmayabilir. O bölgenin lif yapısı gerilme ve soğuktan etkilenecek şekilde zarar görmüş olabilir. Ayrıca romatizmal hastalıklara yatkın bir beden de hatta romatizmal hastalık bulunan bir bedende de bu tip ağrılar olabilir. Bu nedenle CRP, RF, tam kan sayımı, sedimentasyon gibi bazı testler yaptırman uygun olabilir.

Doktor bey 47 yaşındayım. Ayak parmağım ağrıdığı için doktora gittim. Gut hastası olduğumu söyledi. Bu romatizmal bir hastalık mı?
Aslında romatizma derken tıpta inflamasyon dediğimiz mikropsuz iltihap varlığından genel olarak bahsederiz.
Gut dediğimiz hastalıkta da inflamasyon var. Başka bir yanıyla Tıp'ta "Kristal Artropatisi" olarak tarif edilen bir grup hastalık vardır. "Kristal" olarak tariflenen, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan artık çökelti maddelerinin, kumcukların vücudun çeşitli yerlerinde birikmesiyle şikâyet ve hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu kristallerden "Ürik Asit" ile ilgili olan "Mono Sodyum Ürat" kristalleridir. Mono sodyum ürat kristallerinin eklemlerde birikmesiyle ortaya çıkan hastalığa gut hastalığı diyoruz.
Bu durum ağrı, kızarıklık, hareket kısıtlılığı, şişlik meydana getiriyor. Bu da hastanın bedenini ve hayatını olumsuz etkiliyor.