DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 26 Şubat 2015

Enfeksiyona maydanoz

43 yaşında 1.90 cm boyundayım. 16 yaşında basketbol okuluna 2 yıl gittim. 2001'den beri lisanslı bisiklet sporcusuyum. 4-5 yıl önce bel soğukluğu ve apış arası kaşıntı hastalıklarına yakalandım. İlaç kullandım, biraz azaldı ama şikayetlerim geçmedi. Ne yapmalıyım?
Bisiklet sporu idrar yolu ile ilgili hastalıklara neden olabilir. Var olan sıkıntılara katkıda bulunabilir. Ayrıca apış arası sürtünme, terleme ile mantar hastalığının sürekliliğine neden olabilir.
Ayrıca var olan idrar yolu enfeksiyonunuz sıradan antibiyotiklere cevap vermemiş gibi duruyor. Üroloji uzmanı muayenesi şart. Beklersen ilerleyerek daha yeni sıkıntılar doğurabilir. Bu arada haftada 3 kez kaynamış 2 bardak suya maydanoz koy ve 5 kaynat.
Ilıyınca bu suyu iç. İdrar yolu temizleyicisi etkisinden faydalan. Stresli, depresif, bıkkın ve üzgün ifadelerin var. Hayatta sürekli cevap aranacak soru, şimdi ne yapmak lazım sorusudur. Üzüntülerle vakit kaybetme.

44 yaşındayım. 3 haftadır cinsel organımda ve torbalarımda yanma var. Orgazm olamamaya başladım. Dereotu kaynatsam iyi gelir mi?
Öncelikle iç hastalıkları uzmanına git. Genel muayene birçok ihtimali değerlendirmek için gerekli. Cinsel organlar ve onların bölgesinde garip bir his ve orgazm olamama tarifin atılamayıp biriken idrar için nörolojik bir ihtimali kuvvetlice düşündürür. Bel fıtıkları bile bu şikayetleri yapma ihtimali taşıyabilir.
Üroloji, nöroloji ve hatta belki de fizik tedavi uzmanına ihtiyaç duyulabilir.

11 haftalık gebeyim. 3'lü testten bahsediliyor. Bu test ne işe yarar?
Gebeliğin ikinci döneminde (ikinci 3 aylık dönemde) bebeğin down sendromu, edwards sendromu (trizomi 18) ve Açık Nöral Tüp Defekti dediğimiz hastalıkları açısından değerlendirme için yapılan bir testdir. Gebeliğin 15-21. haftaları arasında yapılır. Bu test ile Ankonjige östriol, AFP, hCG yapılır. Bu üçünün yapıldığı teste 3'lü test denir. İnhibin A testinin eklenmesi ile 'dörtlü tarama testi' olur. Doktorunun takibinde kal.

22 yaşındayım. Fazla adet görüyorum. Demir hapı içerken midem ağrıyor. Eczaneden mide ilacı istedim. Beraber içilmez dedi. Neden?
Antiasit diye bilinen, mide şikayetlerinde hemen alınıp içilmeye başlayan bu ilaçlar demirin bağırsak tarafından emilip bedene girmesini engeller. Faydası olmaz. "Niye iyileşmedin?" diye doktorunun da kafasını karıştırır. Demir ilaçları açken alınırsa daha iyi emilir. Ama mide şikayeti yaparsa bağırsakta eriyen şekli verilebilir, yemekle beraber alınabilir. Doktorun sana göre bir değişiklik yapsın.