DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Şubat 2015

Romatizma kilo yapar

Nafiz hocam 2 ay önce romatizmal bağırsak hastalığın var dediler. İlaç başladılar. Sonra kilo almaya başladım. Pek yemekte yemiyorum. Acaba şeker hastalığımı başladı. Yardımcı olursanız sevinirim.
Hangi ilacı kullandığını belirtmemişsin.
Genel olarak anlatmak gerekirse; Romatizmal hastalıkların tedavisinde Nonsteroid anti inflamatuvar ilaçlar ve kortizonlu ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar daha çok ödeme neden olarak, bedende fazla sıvı-su tutarak kilo ölçümünde artışa neden olabilirler. yani bedenin yağ oranı artmadan kilo alırsın. seninde belirttiğin gibi çok yemek yememene rağmen kilon artmış. Kullandığın ilaçlarla ilgili olarak bu ilaçları tedavide kullanan doktorunla konuş.

Doktor bey basurdan çok çekiyorum. Acı yemesem yeterli olurmu?
Acı yemek hemoroid sebebi değildir ama acı yenildiğinde yanma hissiyle tuvalette fazla ve şiddetli ıkınmak ya da tuvalette uzun kalmak hemoroide sebep olabilir, hemoroidden kaynaklanan şikâyetleri artırabilir. Eğer acı yediğinizde tuvalette fazla ıkınmıyorsanız acı yemenin zararı yoktur hatta dışkıda yumuşama yaptığı için fayda bile sağlayabilir. Ayrıca kişide kabızlığa sebep olan gıdalar tüketilmemelidir örneğin muz birçok kişide kabızlık yapabilmektedir. Bazı hastalarda domates, patlıcan ve baharatlar makat bölgesinde yanma şikâyetine sebep olmaktadır. bu durumda kişi o gıdaları seçip onlardan uzak durmalıdır.

Gebeyim. Fazla kilo aldım. Şeker yememem gerekiyor tatlandırıcı kullanabilir miyim?
Ben önermiyorum. Tatlandırıcılar anne den bebeğe geçer. Her şeyin doğalı sağlıklıdır diye düşünüyorum. Ben kullanılmasını önermiyorum. Önerenler var mı bilmiyorum.

Hocam her şeker hastası mutlaka diyalize girer mi?
Geleceği kimse bilemez. Şeker Hastalığı yani Diabetes Mellitus iyi kontrol edilmezse bazı organlara kalıcı hasarlar verir. Göz, Beyin, Kalp, Böbrek ve ayak damarları en sık bozduğu bölgelerdir. Hastalar düzenli diyet yapar, yeterince su içer, hareket eder, düzenli ilaç kullanır ve doktorlarının kendileri için yaptığı tavsiyelere uyarsa kan şekerleri normal gider. Aksi takdirde aksilikler olabilir. Maça çıkmadan yenilgiyi kabul etmek doğru olmaz. Böbrek çalışması bozulursa diyaliz uygulaması gerekli olabilir.

47 yaşında bayanım. Sarılık şikayetim oldu. Karaciğer testlerimde yüksek çıktı. Şimdi hastahanede yatıyorum. Galiba sirozum bana söylemiyorlar. Ama hayatımda hiç alkollü içecek kullanmadım. Testi diye bir test istediler. İnternette kafam karıştı. Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Bu test kanda var olan antimitokondriyal antikorların (AMA) miktarını ölçmektedir.
Artmış AMA üretimi birincil biliyer sirozla (PBS) yakın ilişkilidir. PBS, karaciğer içi safra yollarının iltihaplanması ve nedbeleşmesine, ilerleyici karaciğer yıkımına ve safra akımının blokajına neden olan bir otoimmün bozukluktur.
Yani bedenimizin savunma hücreleri bedenimizin karaciğer hücrelerini düşman zannedip zarar verir. Alkol kullanımına bağlı değildir. Sıklıkla 35-60 yaş arası kadınlarda saptanmaktadır. PBS'den rahatsız olanların % 90'dan fazlasında antimitokondriyal antikorların konsantrasyonları anlamlı derecede artacaktır. Bir çeşit siroz ihtimali düşünmüş olabilirler. sonuçlar gelmeden bir şey söylemek mümkün değil. Sabırla bekleyelim. Bu tip karaciğer çalışma bozuklukları uzun süreli ilaç tedavisi ile takip edilirler.