DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 19 Şubat 2015

Prostata sulu savaş

2012'de prostat büyümesi ameliyatı oldum. 2 ay sonra idrarım azaldı. Doktor az bir iltihap buldu.
5 günlük antibiyotik verdi. Ama tekrarladı. Geçmesi için 3 kez endoskopi oldum. Bıktım artık. Rahatça küçük abdest yapabilmem için bir ilaç, bir çare var mı?

Geçmiş olsun. Mevcut tariflerin sabrını tüketmiş. İdrar yapma zorluğunda ameliyat sonrası iyileşmelerde ortaya çıkan darlıklar, sonda uygulamaları sonrası ortaya çıkan darlıklar sebep olabilir.
Başlangıçta sık idrar çıkma şik‚yetini azaltmak için hastalar içtikleri su miktarını azaltıp kısıtlarlar. Ameliyat sonrası bu alışkanlıkları düzelmezse yine idrar miktarı yeterince artmaz.
Düzenli olarak su günde 8-10 bardak su iç. Ayrıca Üroloji Uzmanınla bu konuyu tekrar konuş.
Gerekirse bir sonraki tetkik-takip için başka bir merkeze yönlendirebilir.
Sabrın sonu selamettir. Hayırlısı.

3 ay önce şeker hastası olduğumu öğrendim. 43 yaşındayım. Kan şekerimi ölçüyorum açken 135'i geçmiyor. Yani doktora göre fena değil. Yalnız son 3 aydır birşeyler oldu. Cinsel hayatımda sıkıntılar başladı. Şeker hastalığı cinsel hayatı etkilendiğini biliyorum. Bu kadar çabuk başlaması normalmi?

Hayır. Cinsel hayatının etkilenmesi belki ilaçlardan, belki gereksiz kafaya taktığın gelecek ve hatta belki de şeker hastalığının dışında bir neden olabilir.
Kan glikoz düzeyi iyi kontrol edilen birçok kişi hiçbir sorun yaşamaz. Kan glikozu uzun süreli kontrolsüz olursa erkeklerde beyinden çıkıp erkek cinsel organına giden sinyallerin iletilmesini yavaşlatan hasatrlara neden olabilir. Sertleşme için gerekli olan kan akımını kontrol eden sinirlerin ve damarların işlevini bozulabilir.
Ancak sendeki kesinşikle böyle bir durum değil. Önce Üroloji Uzmanına muayene olmalısın.

Yemeklerden sonra sürekli tatlı yiyesim geliyor. Yememeye çalışıyorum. Ama dayanamıyorum.
Şişmanım. Şeker hastası olursun diyorlar. Tatlı çok yiyorum diye şeker hastası mıyım?

Yapacağınız ilk iş İç hastalıkları Uzmanına başvurmak. Genel muayeneniz sonrası şişmanlığınız, tatlı yeme isteğiniz, bize yamayı unuttuğunuz veya muayene sırasında fark edeceğiniz şik‚yetleriniz için tetkikler gerekecek. Mutlaka Şeker yükleme testi yaptırın. Tatlı yeme isteği şeker yüksekliğinin yanında "Şeker düşüklüğü" nedeniyle de ortaya çıkan bir durumdur. Çoğu kez Şeker Hastalığının ilk döneminde ortaya çıkar. Sürekli tatlı yeme durumu fazla kiloyu beraberinde getirir.
Karın ağrısı ve gaz açısından bağırsak hareket düzensizlikleri ve hastalıkları araştırılır. Hem gaz hem de şişmanlık için daha çok hareket etmeniz, egzersiz ve spor yapmanız şart. Sadece diyetle bu iş olmaz.
Şeker tanısı yapılan testlerden sonra netleşir.

Halamla beraber oturuyorum.
Böbrek yetmezliği olmuş dediler.
Perhize dikkat etmiyor. Etli gıdalar yiyebilir mi?

Bu hastalığın kendine has diyet listesi olmalıdır. Artık madde veya çöp olarak üre çıkartan gıdalar sınırlandırılır. bu da sadece hastaya uygun olarak yapılmalıdır. ayrıca günlük tüketeceği su ve sıvı miktarıda ayarlanır. uymazsa hastalık sürekli dengesiz kalır. önerilenden fazla Balık, deniz mahsulleri süt, yumurta, et, tavuk, Şarküteri ürünleri (sucuk, salam, sosis, pastırma vb.), sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek, dalak, yürek, dalak, yürek, dil, işkembe vb.) et suyu tabletleri, hastalığını ağırlaştırır. Yani dikkat etmezse can boğazdan gider.