DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 17 Şubat 2015

Çinko eksikliği kaşları döker

Hocam, 31 yaşındayım ve bekarım. Kaşlarım sürekli kaşınıyor. Kaşıyınca da dökülüyor. Ne yapmalıyım?
Alerjin olup olmadığına baktır. Ayrıca özellikle çinko eksikliklerinde saç- kaş dökülmeleri yaygındır. Kuruyemiş, istiridye, balık, et, karaciğer, ruşeymli ekmek, tahıllar, yumurta, peynir ve sütte yeterince çinko var. Mutlaka bunlardan tüket. Temizlik için kullandığın sabun, şampuan gibi ürünlere dikkat et.

Kulağım 2 haftadır çok kaşınıyor. Yıkatmamın bir sakıncası var mı?
Önce bir kulak muayenesi gerekir.
Buşon dediğimiz kir ve pisliği toplayan dış kulak salgısının bir arada olduğu tıkacını kulak çubukları ile karıştırmayın. Kulak zarına yapışırsa duymamız azalır, bozulur.
Muayene sonrası alınması gereken tıkaç tespit edilirse, bazen ilaçlı bazen ilaç kullanmadan aspiratörlerle kiri kulak yolundan uzaklaştırırlar.

Evde Alzheimer hastamız var. Yürüyemiyor, kabızlık da çekiyor. Ama 5 dakikada bir idrara çıkıyor. Küçük abdest sayısı nasıl düşer?
Hareketsizlik kabız yapar. Elinizle hastanın karnını sağdan sola bebek karnı ovalar gibi saat yönünde sık sık ovalayın.
Dışkılamasına yardım eder. Çiğnemeleri azaldığından özellikle sebze ve meyveleri püre yapıp yedirin. Yattığı yerde özellikle ayaklarını ileri geri sağa sola yanlara zarar vermeden hareket ettirin. Pasif egzersiz dediğimiz bu hareketler kalın bağırsakları hareketlendirir. Zeytinyağı sabah ve akşam 2'şer kaşık içiriniz. Suyu eksik etmeyin. Sık idrar çıktığından önce su içmekten kaçarlar. Beden kurur. Kabızlık olur. İdrar sıklığının sebebi kadınlarda nörojen mesane, sistit- erkeklerde de prostat bezi hastalıkları ve nörojen mesane olabilir. Ürolojik değerlendirme öncelikli olur.

Menopozdayım. Kemik erimem başlamış. Süt içince midem ağrıyor.Doktor kalsiyum ilacı verdi. Kabız oldum. Ne yesem iyi gelir?
Keçiboynuzu iyi gelir. Sütten yaklaşık 3 kat fazla kalsiyum var. Liflidir kabızlık yapmaz. A, B, E vitamini çinko ve fosfor içerir. Kolesterolünü yükseltmez.
Kafein de içermez. Hatta bedene gıdalarla giren radyasyonu azaltır. Nefes rahatlatıcı özelliğini de ekleyince, sana da keçiboynuzunu yemek düşer. Pekmezinden ziyade, ürünü bizzat tüket...