DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 22 Ocak 2015

Stres de saç döker

26 yaşındayım. 3 aydır saçım dökülüyor. Herkes 'stres' diyor. Stres hapı alsam geçer mi? Bir de adet düzenim değişti. 'O da stresten' diyorlar. Stres her şeyi bu kadar bozar mı?
Sendeki şikayetler sadece strese mi bağlı bunu bilemeyiz. Çünkü muayene etmeden bazı tahlilleri yapmadan var olan streslerimize atıfta bulunmak kolaycılık ve ihmalkarlık olur. Bazı vitaminlerin, minerallerin eksikliği, hormon bozuklukları her iki şikayetine de sebep olabilir.
Yumurtalıklarla ilgili hastalıklar, kullanılan çeşitli ilaçlar, depresyon birbirine benzeyen şikayetler yapabilir. Her bir şikayetini başka bir hastalık da yapabilir. Bunun için sen stres hapı alarak bu işi çözmeye bakma.
Sen, sana angarya gibi gelirsen yandık. Şikayetlerini ve çözümlerini önemse.

4 yaşında bir torunum var. Ama çocuğa köfte-ekmek, patates ve makarnadan başka bir şey yediremiyoruz. Siz ne önerirsiniz? Çocuk başka bir şey ağzına sürmüyor.
Uzman olarak değil ama bir dost olarak tavsiyede bulunayım. Öncelikle acıkmadan yemek yedirin. Yani acıkma saatinden 1 saat önce çorba gibi kolay yutulabilir sağlıklı gıdalar hazırlayın. Bu gıdaları ödüllerle destekleyin. Örneğin yemek sonrası dışarı çıkmak gibi... Özellikle başlangıçta püre olarak sebzeler ve meyveler hazırlayın.
Sebze püreleri köfte ile ezilmiş olarak sevdirilebilir. Ağırlıklı karbonhidrat grubu yiyecekler fazla kilo, çabuk acıkma ihtimali taşır. Ayrıca su içme alışkanlığını da edinsin.

Eşimin sağ ayak ve sol ayak başparmakları ağrıyor. Bu başparmaklar ikinci parmağına doğru yamulmuş. Değişik ayakkabılar olduğu söylendi. Onlardan alalım mı?
Özellikle sivri burunlu ve topuklu ayakkabı giyen kişiler, ayak hastalıklarına dikkat etmelidir. Bu tür ayakkabı giyenlerde baş parmak çıkıntısı (Halluks Valgus) hastalığı görülebilir. Sürekli sivri burunlu ve topuklu ayakkabı giymek ayağa kalıcı zararlar verebilir. Ayak başparmağının kendiliğinden ve kalıcı olarak dış yana doğru yönlenmesi, başparmağın tarak kemiği ile eklem yaptığı bölgede ayağın iç yanında ağrılı bir kemik çıkıntısının oluşması gibi ortopedik sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle önce bir kez muayene olsun. Soruna göre ameliyat gereken veya gerekmeyen bir hastalık mı belli olsun. Bu konu ile ilgili ayakkabılarla giyilip kullanılabilen parmak arası uygulama malzemeleri kullanılabilir. Farklı ayakkabılar da bu konuda tavsiye edilebilir.
Ancak gerçekten hastalık hangi boyutta öğrenmemiz gerekir.