DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Ocak 2015

Menopozun ilacı sebze

- Hocam 57 yaşındayım Menopoza girdim. Kemik erimesini önlemek için nasıl beslenmeliyim?
Günde en az 5 porsiyon taze sebze ve meyve yiyin. İdrar rengi berrak olacak şekilde sıvı ve maden suyu tüketin.
Kereviz, koyu yeşil ve sarı sebzeler (lahana ve şalgam ailesinin üyeleri gibi), yeşil fasulye özellikle tüketmen gereken sebzeler. Bezelye, mercimek, bakla, soya fasulyesi, kuru fasulye, nohut ve barbunyayı unutma. Sert kabuklu kuruyemişleri de sofranda bulundur.
Yağlı balıkları tercih et. Haftada en az iki kez balık tüket. Süt, yoğurt, peynir ve etlerin az yağlı olanlarını yemelisin. Ve mutlaka hareket et.

- 'Prostatın normal' dediler. Başka ne olabilir?
Öncelikle prostat hastalıkları sadece kan testine bakılarak tanı koyulan hastalıklar değildir. En sık rastlanılan iyi huylu Prostat Bezi Büyümesi (BPH) hastalığı da bu şikayetlerin sık görüldüğü bir durumdur.
BPH'nın değerlendirilmesi hastanın tıbbi özgeçmişi ve aile geçmişinin tartışılmasını, fizik muayeneyi, parmakla rektal muayeneyi (DRE) ve hastanın bulgularının değerlendirilmesini gerektirir.
Prostatın büyüklüğünü belirlemek, hastalık belirtilerini şiddetlendiren veya bu belirtilere neden olan diğer hastalıklar ve bozuklukları dışlamak için laboratuvar testleri ve görüntüleme taramaları kullanılabilir.
PSA dediğimiz normalde çıksa prostat hastalığı olabilir. Bazen prostat kanseri belirtilerini araştırma amacıyla mikroskop altında az miktarda prostat dokusunun hücresel yapısını incelemek için prostat biyopsisine gerek duyulabilir.
Yani mutlaka üroloji uzmanına muayene ol. Ayrıca şeker hastalığı da bu şikayetlere neden olabilir.

- Ellerim soğuk suya girip çıkınca kaşınıyor. 2-3 yıldır böyle. 'Deterjandır' dediler ama deterjansız da denedim böyle oluyor. Pembe döküntü, kabarıklık da var. Bu nedir?
Anlattıklarına bakılırsa sende "soğuk ürtikeri" dediğimiz hastalık var. Soğuk hava, kar, yağmur, soğuk suya maruz kalanlarda rastladığımız bir hastalık bu.
Sık rastladığımız bir hastalıktır. Ayrıca soğuk cisimlerle temas veya soğuk yiyecek ve içeceklerle de ortaya çıkabilir.
Soğukta derideki "Mast" hücrelerinden "Histamin" dediğimiz bir maddenin salgılanmasıdır. Bu hastalığı basit bir yöntemle tespit edebiliriz. "Buz-Küp" testi için bir buz küpü veya 0-4 derece soğukluğundaki cisimi deriye 4-5 dakika süreyle temas ettirin. Daha sonra deriyi ısıtın. O kısmın kızarıp şişiyorsa sizde "soğuk ürtikeri" var demektir. Cildiye veya iç hastalıkları uzmanı bu hastalığın tedavi ve takibini yapar.

- 54 yaşında memur emeklisiyim. 8 yıldır midemden şikayetlerim var. Endoskopi yapıldı. Raporda, "Atrofik gastrit" yazıyor. Doktor "Yine endoskopi yapabiliriz" dedi. Tehlikeli bir şey mi var?
Atrofi, hücre içeriğinin kaybı ve hücrenin boyutlarında azalma olmasıdır.
Atrofik gastrit ise midenin iç yüzünü döşeyen mukoza tabakasının uzun süreli iltihabıdır. Bir midede "atrofik gastrit" geliştiğinde artık geri dönüş söz konusu değildir. Atrofik gastritli midelerde mide kanseri gelişme riski normal topluma göre artmış olduğundan, bu hastalar belirli aralıklarla endoskopi yapılarak takip edilmelidir. Ailesinde mide kanseri bulunan hastalarda daha titiz davranılmalıdır. Midede "helikobakter pilori enfeksiyonu" varsa tedavi edilir.
Yemek sırasında limonata ve gazlı içeceklerin tüketilmesi mide asidini bir miktar artırarak sindirime yardımcı olabilir.