DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 18 Ocak 2015

Hormon bozukluğu saç döker

Hocam merhaba, 45 yaşında bayanım. 6 aydır aşırı saç dökülmem var. Baş kaşıntısı ile sızı şeklinde ağrılarım var. 1 aydır kaşlarımda da dökülme ve kaşınma başladı. Doktora gitmeme rağmen olumlu sonuç alamadım. Cevabınız için teşekkürler.
Saç dökülmeleri bazen direk saç ile ilgili nedenlerden bazen de romatizmal hastalıklar-kullanılan ilaçlar gibi saç ve cilt hastalıkları dışında kalan hastalıklardan dolayı dökülebilir. İlaçları anlatmamışsınız ama başlangıçta saç-cilt hastalıklarına bağlı olan saç dökülme ilaçları kullanılır. Siz de 1 aylık tedaviyle iyileşmemişsiniz. Şimdi romatizmal hastalıklar- hormon hastalıkları- vitamin mineral eksiklikleri ve depresyon ihtimalleri de dahil olmak üzere diğer ihtimallerin araştırılması uygun olur. İç hastalıkları uzman muayenesi gerekir.

Hocam 72 yaşındayım, guatr için doktora gittim. Bazı tahliller yaptırdım. ANTİ-TPO değerim 140, 42 çıktı. Bu ne gibi rahatsızlıklara yol açar ve bunun tedavisi nedir?
Bu test otoimmün hastalıklar dediğimiz hastalıklarda yükselen bir testtir.
Otoimmün hastalıklarda vücut kendi dokusunu yabancı doku olarak algılayıp onu yok etmek ister ve vücut içinde bir savaş oluşur. Örneğin hashimoto tiroiditinde de vücut tiroid bezini yok etmek ister. Vücudumuz tiroid bezini yok etmek için çok miktarda anti-TPO antikoru ve anti-tiroglobulin antikoru üretir. Bu antikorlar tiroid bezine bağlanarak tiroid hücrelerini harap ederler. Bu arada tiroid bezine birçok iltihap hücresi birikir. İltihap sonucu tiroid hücreleri tahrip olarak azalınca da bez küçülür ve hormon yapacak hücre kalmaz ve sonunda tiroid hormon yetmezliği ortaya çıkar.
Hashimoto tipi tiroid iltihabını yok edecek bir tedavi şekli veya hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yolu maalesef yoktur. Yapılan tedavi sadece guatr ve tiroid bezi yetmezliği varsa onun tedavisi olur.

Nafiz Bey, şişmanım ve artık zayıflamak istiyorum. Herşeyi okumaktan yoruldum. Bende insülin direnci var mıdır? Bu nedir?
Stres ve kararsızlık şişmanlığın en önemli nedenlerindendir. Paniğe gerek yok.
İnsülin pankreasta beta hücreleri tarafından üretilen bir hormondur. Glukozu enerji üretimi için gerekli olduğu vücut hücreleri içine taşımaya yardımcı olmak için her yemek öğününden sonra normal olarak küçük miktarlarda salınmaktadır.
İnsüline direnç özellikle kas ve yağ (adipoz) dokularının insülinin etkilerine karşı yanıt verme kabiliyetindeki azalmayı ifade etmektedir. Hücrelerin yaşamak için glukoza ihtiyacı olduğundan vücut ilave miktarlarda hormon üreterek insüline karşı oluşan direnci telafi etmeye çalışır.
Bu durum kanda aşırı insülin birikimine (hiperinsülinemi) ve insüline duyarlı bazı dokuların aşırı derecede uyarılmasına yol açar. Zamanla bu süreç kan şekeriyle insülin arasındaki ilişkide dengesizliğe ve vücutta sağlıksız bir dalgalanma etkisine neden olabilir. Sende de olabilir. Muayene etmeden, tahlil yapmadan anlamak çok doğru değildir.

Doktor bey biz emekliyiz. Mahalledeki kahvemizde sürekli tansiyon hakkında konuşuruz. Bu tansiyonun normali gerçekten kaçtır?
Hipertansiyon hastalığı kan basıncının normal değerlerden sürekli yüksek olmasıdır. Bunu da şöyle açıklayabiliriz; Sistolik kan basıncı yani büyük tansiyon 14(140) mmHg ve diastolik kan basıncı yani küçük tansiyonun 9(90) mmHg ve altında olması normaldir. Büyük tansiyonun 14.1-15.9 (141-159 mmHg) ve küçük tansiyonun 9.1-9.4 (91-94 mmHg) olması sınırda veya hafif yüksek tansiyon, büyük tansiyonun 16( 160 mmHg) ve küçük tansiyonun 9.5(95 mmHg) veya üstünde olması hipertansiyon olarak değerlendirilir. Tansiyon tartışması tansiyonları yükseltmesin.