DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 27 Kasım 2014

Hormon değişikliği ateş yapabilir

Hocam 56 yaşında delikanlılığımda bana bir haller oldu. 4 yıldır sıcaklardan çok rahatsız oluyorum. Her tarafımı ateş basıyor. Sıkıntı yapıyorum. Tansiyonum çıkıyor, panik atak oluyorum. Soğuk su dökünüyorum ama ısıtıcı gibi anında ateş basıyor her yerimi. Bir tansiyon ilacı kullanıyorum ama yanma hissi bıktırdı beni. Dışarı çıkamıyorum, herkes gezerken ben evdeyim. Ne yapabilirim? Neden oluyor?

Geçmiş olsun. Önce şikayetin sırasında beden ısısını ölç. Ateş yükselmesi mi sıcak basması mı ayırt edelim. 60 yaşından sonra erkeklerde hormon değişikliği olabilir. Bu durum sıcak basması şikayeti yapabilir. Bununla beraber troid çalışması bozulmasında da sıcak basması olabilir.
Öncelikle panik yapmanın nedenini bul.
Yani sıcak basması olunca ne olacağından korkuyorsun. Sıcak basması sırasında tansiyonunu ve kan şekerini ölç. İç hastalıkları muayenesi ol. Troid, testesteron, haemogram, tpsa, tam idrar tahlili yaptır. Tekrar görüşelim.

3,5 ay önce evlendim. Ama sıkıntım şu ki erkenden bitiyorum. Yani eşimle beraber olunca çabucak bitiyorum. Bir de o zaman çok acı çekiyorum. Canım yanıyor. Bu neden olabilir?

Boşalma sonrası meydana gelen acı şikayeti üretrit, testis hastalıkları, fıtık, prostat hastalıklarında görülebilir. Yani üroloji uzman muayenesi olman gerekir.
Erken boşalma açısından da ürolojik sıkıntılar değerlendirilir. Erken boşalma şikayetinin en sık nedeni psikolojik durumlardır. Gerilim, korku, kaygı, aşırı heyecan, aşırı duygusallık, cinsel ilişkiye girilen ortama ait güvensiz şartlar, eşlerin birbirine karşı olan tutumları erken boşalmaya neden olabilir.
Bu konuyu da bir düşün. Farklılıklar ve yanlışlıklar varsa düzenle. Gerekirse tekrar görüşelim.

2 ay önce şeker hastalığı tanısı kondu. 55 yaşındayım. İlaç başladılar ama hala düşünüyorum. Evde kan şekerinizi takip edin dediler. Ne kadar sıklıkla kan şekerini ölçsem uygundur?

Hastalık takip ve tedavileri kişiye özeldir. Sizin ihtiyaçlarınıza göre ölçme sıklığınız başkasınınkinden farklı olabilir.
İlaç, diyet, hareket ve su tüketimi yeni alışkanlığınız haline gelene ve kan şeker düzeyiniz hedeflenene değere gelene kadar günde 1-2 kez tokluk yani ilk lokmadan 2 saat sonra kan glikozunuzu ölçün. Ayrıca genel bilgi verecek olursak insülin pompası veya insülin enjeksiyonu kullanan ve gebe olan şeker hastaları kan glikoz düzeyleri yani kan şeker kontrolleri sağlanana kadar her gün günde 4 kez parmak ucu kan şeker ölçümü yapmalıdır.
Ölçümlerin sabah kahvaltısından, öğle ve akşam yemeğinden ve gece öğününden önce yapılması önerilir. Glisemi kontrolü sağlandığında ölçümlerin sıklığı haftada 3-4 kez yapılabilir. Kan glikoz düzeyi dengeye geldikten sonra takip için sadece idrarda glikoz kontrolü yapılabilir.

1 yıldır şeker hastasıyım. Ayva tatlısını çok severdim. Şimdi hasret kaldım. Tatlandırıcıyla yapabilir miyim?

Yapabilirsin. Ancak biz şeker hastalarının şeker tadını özlemelerini önermiyoruz. Uzun süre tatlandırıcı kullanmak hala araştırılan bir konu. Yine de çok istiyorsan sık sık tüketmemen gerektiğini hatırlatarak tarifi veriyorum. Yarım kilo ayva al. 2 su bardağı su ve 4 yemek kaşığı tatlandırıcı toz hazırla. Ayvaları yıka, soy, dörde böl, çekirdeklerini ayıkla.
Ayvaları 2 su bardağı su ile yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişir. Ateşi kapat. Toz tatlandırıcıyı meyvelerin üzerine ekle. Tencerenin ağzını kapalı olarak soğumasını bekle. Yemek sonrası diyet listene bak. Bir porsiyon meyve yerine bir dilim yiyecek şekilde düzelt. Ağzının tadı için hayatının tadını kaçırma. Afiyet olsun.