DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 15 Kasım 2014

Demir birikmesi kalbi yorar

Kardeşimin eşinde demir birikmesi varmış. Bende demir kullanıyorum. Bu hastalık fazla demir kullanıldığı için mi oluyor?

Hayır. Demir birikme hastalığı Hemokromatoz dediğimiz bir hastalık.
Hemokromatoz, kalıtsal veya sonradan edinilmiş bir demir metabolizması bozukluğudur. Hemokromatoz hastalarının vücutlarında, vücutlarının gereksinmelerinden daha fazla demir birikir. Vücut fazla demiri atmanın bir yolunu bulamadığından dokular ve organlarda demir giderek artar.
Sonunda, aşırı demir yüklemesi kalp, karaciğer ve pankreasın hormon üreten kısmı olmak üzere birçok organda işlev bozukluğu ve yetmezliğe yol açabilir.
Komplikasyonlar arasında eklem iltihabı (artrit), diyabet, karaciğer sirozu, kalp ritim düzensizlikleri ve yetmezliği, deri pigmentasyonunda artış (bronzlaşma) sayılır.

Hocam bu sefer kesin kararlıyım. Fazla kilolarımı vereceğim. Yemek yemeyi seviyorum ama diyet yapacağım. Diyetten önce tahlil yaptırmak istesem ne yaptırmamı önerirsiniz?

Yemek yemeyi seviyorsan önce bir ömür boyu sevdiğin gıdaları yiyebilmek için takibine gireceğin bir doktor bul. Çünkü göbek bölgesindeki yağlanma bir çok hastalığa zemin hazırlar. Bardak taşınca hipertansiyon, şeker, kalp damar, beyin damar hastalıkları arka arkaya çıkar.
İnsülin direnci testi, şeker yükleme testi, TSH, EKG, tansiyon ölçümü, bel çevresi ölçümü mutlaka yaptır. Yani muayene ol. "Metabolik Sendrom" dediğimiz bir durum çıkabilir.

55 yaşındayım. 2 aydır ara sıra hıçkırık nöbetlerim oluyor.
Arkadaşlar tanıdık bir doktora götürdü. Tahlil yaptırdım normal çıktı. Şimdi ben ne yapmalıyım?

6 saatten uzun süren hıçkırıklarda bir doktora başvur. Gerekirse tekrar tıbbi destek al. Öncelikle kese kağıdı içine soluğunu al ver. Nefesini çok zorlanmadan tutabildiğin kadar tut.
Yeni başlayan kısa süreli hıçkırıkta hastanın yüksek sesle uyarma, acı, ekşi, aşırı soğuk ve sıcak vb. gibi tatma duyusunu uyarma veya parlak ışıkla görme duyusunu uyarma ilgili ani reflekslerle hıçkırığı bastırabilir.

Hocam balık mevsiminde balık yiyin diyorsunuz. Bazen dondurulmuş balığada denk geliyorum. Zararları var mı?

Genel bilgi olarak yok. Hatta belki de daha iyi korunmuş olabilir. Bildiğiniz gibi balık çok çabuk bozulur.
Dondurulan balıklar daha tutulduğu yer olan gemideyken işlenir, çabuk bozulan iç organları atılır, oysa taze satılan balıkların yakalandıktan sonra siz alıncaya kadar gerçekte ne kadar beklediğini (gemide, nakliyede, satıcıda vs) bilemezsiniz. Satın aldığınız balığın çok taze olduğunu gerçekten bilmiyorsanız dondurulmuş ürün daha sağlıklı bile olabilir.

29 yaşındayım. Adetlerim düzenli. Başka bir hastalığım yok.
Ama göğüslerimi büyütmek için silikon taktırmak istiyorum.
Silikonun takılması ultrason veya tomografi veya emar çektirmeye engel olur mu?

Hayır olmaz. Ultrason ses dalgaları ile çalışır. Tomografi x ışını ile çalışır.
Emarın görüntüleme tekniği de farklıdır. Meme içine takılan silikonlar bu görüntüleme tekniklerini engellemez. Bu tekniklerde silikonu bozmaz. Meme sağlığınız için yapılacakları vakti geldikçe yaptırabilirsiniz.