DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 31 Ekim 2014

İleri yaşta antibiyotiklere dikkat edin

Babam 68 yaşında 2 haftadır halsiz ve bitkin ama ateşi yok. İştahı yok. Ara ara öksürüyor. Antibiyotik kullanalım mı?
Hastalık tanısı konmadan ilaç kullanmayın.
Yaşlılarda enfeksiyon hastalıklarında ölüm ve hastalık sıklığı daha fazladır. Yaş ilerledikçe daha nadir görülen enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Ateşten çok vücut sıcaklığının normalin altına düşmesi (hipotermi) olur. Hastalar iştahsızlık, yorgunluk gibi belirtilerle gelebilirler. Enfeksiyon en çok akciğerler, idrar yolları, karın ve deriden kaynaklanır.
Dolayısı ile önce biz iç hastalıkları uzmanı olarak genel değerlendirmesini yaparak ön tanı ve tetkik planı yaparız.
Eğer gerek görürsek antibiyotik başlarız. Ama muayene olmadan, tahlil yapmadan hemen antibiyotik başlamak çeşitli riskler taşıyabilir. Sen en iyisi onu hemen muayene ettir.
Gereksiz antibiyotik kullanımı ilaçları etkisiz hale getirir.

51 yaşındayım. Kadın hastalıkları uzmanına gittim. Rahim kalınlaşması var dedi. Haftaya tekrar gideceğim ama tedavisi var mı?
Var. Rahim Kalınlaşmasına 'Endometrial hiperplazi' diyoruz.
Tedavisi var. Sıklıkla ilaç tedavisi (progesteron) ile tedavi edilebilir. Tedavinin dozu ve uzunluğu hastaya göre değişmekle birlikte doktorunuz size uygun tedavi planını sunacaktır.
Tedavi sonunda tekrar rahimden parça almak yani 'endometrial biyopsi'gerekebilir. Eğer problem devam ediyorsa diğer tedavi seçeneklerine (diğer ilaçlar veya cerrahi) geçilebilir. Rahim alınması ameliyatı çocuk isteği olmayan ve biyopsi sonucu 'atipik hiperplazi' tanımlaması olan hastalar için bir seçenektir.

Ağız kokum tam 3 aydır devam ediyor Nafiz Hocam. o yok bu yok diyorlar ama neler yapmam gerektiğini de söylemiyorlar. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Ağız temizliğine dikkat et. Her yemekten sonra ve yatmadan önce mutlaka dişler ve dil fırçalanmalı, diş ipi de kullanabilirsen olur. Uygun ağız gargaraları özellikle yatarken kullanabilirsin. Diş taşların varsa temizlettir. Kısa aralıklarla sık sık su iç. Sigara, alkol ve kokulu yiyeceklerden (soğan, sarımsak vb.) kaçınmalı; baharat, çay, kahve ve süt tüketimi azaltılmalıdır. Lifli gıda (havuç) yeterince tüket. Kullandığın ilaçlar varsa ağız kuruluğu yan etkisi yapanlar varsa tespit et ve ilgili doktorla görüşüp yenilet. Yemeklerden sonra
nane, karanfil çiğnenebilir.