DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 17 Ekim 2014

Şeker için erken önlem alınmalı

45 yaşındayım şekerim yüksekmiş. Ama şeker hastası değilmişim. Bir de 'dikkat etmezsen kalp hastası olursun' dediler. Neden kalp hastalığı olur ki?
Kan damarlarının sağlıklı kalabilmesi için kan glikoz yani şeker düzeylerinin belli sınırlar içinde olması gerekir. Kandaki şeker düzeyinin yüksekliği, damar içinde yer alan "endotel" adlı koruyucu tabakayı bozarak, damarın yapısını etkiler ve kireçlenmesine neden olur. Damar duvarındaki kireçlenme ise damar sertleşmesine (ateroskleroz) yol açar. Bu sorun, hem büyük damarlarda hem de küçük damarlarda oluşabilir. Damar sertliği de kalp yetmezliğine hatta ani ölümlere bile neden olabilir.
Bu yüzden hazır daha şeker hastası olmamışken diyet yap, hareket et, kilo ver.

Basket oynuyorum. Boyum 187, kilom ise 125. Ayrıca kilo vermeye çalışıyorum. 'Açken spor yap' dediler doğru mu?
Tüm sağlık tavsiyeleri kişilerin özelliklerine, muayene ve tetkiklerine göre yapılır. Bence sen açken spor yapma.
Fiziksel aktivite yapmak metabolizmanın hızlanması için önemlidir. Fiziksel aktivite ile yağ yakımı artar, kas yoğunluğu korunur veya artırılır. Bu fiziksel aktivitenin şekli, süresi ve sıklığı ile değişir. Ancak sabah aç karnına yapılan fiziksel aktivite ile yağlar yanarken, maksimum düzeyde kas yıkımı oluşmaktadır. Fiziksel aktivite öncesinde karbonhidrat ve protein içeren 200-300 kalorilik bir öğün yenip, en az 1 saat sonra aktivite yapılmalıdır.
1 muz veya 1 avuç badem ile 1 su bardağı süt içmek çok önemlidir. Kaş yaparken göz çıkarma.
Kilo vermek demek, aç kalmak demek değildir.

Babamın tansiyonu çıkmaya başladı.Evde ölçmek için alet aldım. Hangi koldan ölçelim?
Kan basıncı ilk ölçülürken her iki koldan da ölçülmelidir. Eğer her iki kol arasında basınç farklılığı yoksa ölçümlerde sağ-sol kol farkı gözetilmez.
Ancak bir kolda diğerine göre kan basıncı hafif yüksek ise bundan sonraki ölçümler yüksek olan taraftan yapılmalıdır.
Çoğunlukla sağ kolda kan basıncı sol kola göre 10-20 mmHg daha fazla ölçülür.
Eğer ki kollar arasında bariz bir kan basıncı farkı saptanırsa doktora başvurulmalıdır.

Doktor bey; çocukluğumda kalbim delikmiş. Sonradan kapanmış. Şimdi 22 yaşındayım. Maçtan sonra başım dönünce acile gittik. Bunu anlattım. 'Çarpıntı olursa gel' dediler. Çarpıntı olduğunu nasıl anlarım?
Çarpıntı bazen kalbin farklı atması, bazen hızlı atması bazen de sadece kalp atışını dolgun hissetmek şeklinde fark edilebilir. Nabzını sayıp, düzenli atıp atmadığını takip etmelisin. Ayrıca bayılma, morarma, terleme, göğüs ağrısı, görmekonuşma bozuklukları, inmeler gibi şikayet ve hastalıklar düzensiz kalp atımlarında ortaya çıkabilir. Bu durumları bekleme. Öncelikle TT ekokardiyografi, 24 saatlik ekg holter monitörizasyon gibi tetkiklerin planlanabilmesi ve şu anki durumunun tam olarak ortaya konabilmesi için Kardiyoloji Uzmanı veya İç Hastalıkları Uzmanına başvurman gerekir.