DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 19 Eylül 2014

Uyku apnesi

Hocam merhaba! Geçen yıl horlama problemiyle ilgili bir şikayetimi size yazmıştım. Uyku apnesi teşhisi konuldu. Ancak gerekli muayene ve testleri yaptıramadım. Sürekli başka tarihler veriliyor. Sizin herhangi bir tavsiyeniz olabilir mi?
Uyku apne hastalığı; iç hastalıkları, kulak, burun, boğaz, göğüs hastalıkları bölümlerinin bir arada takip ettiği bir hastalıktır. Her bir bölüme ait tedaviler vardır. Hepsi tam ve doğru yapılmalıdır.
Yoksa sıkıntı bitmez. Anladığım kadarı ile uyku laboratuvarı değerlendirmesi için sıra bekliyorsunuz. Şehir ve başvurulan hastane yoğun olunca bu süreç tamamlanmamış. Ama mutlaka bu testi yapmalıyız. Gerekirse daha sakin olan ilçeler ve hatta komşu illerde bu tetkiki yaptırmak için çözümler üretmek gerekir.
Siz veya yakınlarınız bu testin yapıldığı merkezleri hemen araştırın. Testi tamamlayın. Bu arada fazla kilonuz varsa verin. Diyetinizi yapın. Bu bölümlerin verdiği ilaçları tam ve doğru kullanın. Beni de haberdar edin.

Selamlar doktor bey... Bağırsak mantarı teşhisi nasıl konulur? Nasıl tedavi edilir?
Mantar hastalığının nedeni genellikle "Candida" isimli mantardır. Candida bağırsakların içine tutunup, ince ve kalın bağırsakta bozulmalara neden olur. Bu hasar normal gözeneklerin genişlemesine, henüz tam sindirilmemiş yiyeceklerin bağırsak duvarından geçmesine neden olur. Yiyecek toksinleri kan dolaşımına karışarak yiyecek alerjisine yol açarlar. Bağırsaklarda 100 trilyon bakteri bizimle birlikte yaşar. Hazır gıdalar nedeniyle yararlı bakteriler azalır, zararlılar çoğalır. Özellikle 'candida' isimli mantarda bir artış görülmektedir. Antibiyotiklerin gereksiz kullanımı da bu durumu tetikler. Kabızlık, ishal, karın ağrısı, ağız kokusu, kolit, makat kaşıntısı, cinsel güçsüzlük, unutkanlık, depresyon, boğaz ağrısı, mide ekşimesi, gıcık öksürüğü, uyuşukluk, gece terlemesi, sivilce, kaşıntı, sinüzit, dilde yanma, aşırı yorgunluk, vajina iltihabı, artrit, adet öncesi gerginlik, idrar yolları iltihabı, kas ve eklem ağrısı, 'Candida' enfeksiyonuna bağlı olabilir.
Bağırsaklarda mantarın arttığını anlamanın en pratik yolu tükürük testidir. Sabah aç karnına bir bardak içme suyunun içine tükürün. Yaklaşık 15 dakika bekleyin. Eğer tükürük suyun üstünde kalıyorsa mesele yok. Sağlıklı bağırsak yüzeyine sahipsiniz. Eğer tükürük dibe çöküyorsa, saçak gibi aşağıya iniyorsa, kar yağmış gibi oluyorsa veya suya rakı konmuş gibi bulanıyorsa bağırsaklarda fazla 'candida' mantarı bulunuyor olabilir. Dışkı testleri, kültürleri de tanı koymada kullanılır. Tedavisi yapılabilen bir rahatsızlık olan bağırsak mantarı oluşumunda, öncelikle beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Kişinin proteinlerden, tam tahıl ürünlerinden ve sebzelerden oluşan bir diyet programı uygulaması gerekir.