DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 10 Eylül 2014

Şeker cinsel gücü etkiler

3 yıldır şeker hastasıyım. 'İleriki yaşlarda cinsel gücünü etkiler' dediler. Son 4 aydır cinsel hayatım abuk subuk! Bazen çok istekli olsam da sertleşemiyorum. Bazen isteğim olmuyor. Şimdiden böyleyse sonrası ne olur? Nelere dikkat etmeliyim?
Diabetes Mellitusun cinsel yaşam üzerine uzun süreli etkileri ve kısa süreli etkileri var.
Hem uzun hem de kısa süreli etkileri azaltmak için kan şekerini iyi kontrol etmelisin. "Hastalığa uygun diyet yapmayan iflah olmaz" deriz. Kan şekeri çok düşer veya çok yükselirse bu tip şikayetler olabilir.
Cinsel ilişki öncesi hafif tokluk hali uygun olacaktır. Düzenli beslenme, düzenli hareket, yeterince su tüketimi ve düzenli ilaç kullanımı olmazsa bu şikayetler tekrarlayabilir.Uzun süreli etkilerin tedavisi ise bu kadar yüz güldürücü değildir.

Doktor bey eşimin 1 aydır karın ağrısı oluyordu. Şikayetleri geçmedi. 'Bir de kadın doğuma götürün' dediler. Adetleri normaldi ama gittik. Doktor muayene etti. İlaç verdi. Pek konuşamadık. Reçetede 'pid' yazıyordu. Pid hastalığı nedir?
P.İ.D. İngilizce bir kısaltmadır. Pelvisin İltihaplı Hastalığı diye tarif edebiliriz. Pelvis, yanlarda ve önde iki kalça kemiği, arkada kuruk sokumuna kadar devam eden sakral kemik ve kuyruk sokumu kemiğinin birleşmesiyle meydana gelen kemiklerin çevrelediği bir bölgenin ismidiir. Pelvisin inflamatuvar hastalığı (PİH) Türkçe ifadesidir. Bakteriler kadın cinsel organından (vajinadan) itibaren rahim boynu (serviks) ağzını koruyan bir sümüksü (mukus) katman içinden geçerek yukarıya doğru rahim, fallop tüpleri ve yumurtalıklar içine ilerlediğinde İngilizce kısaltması P.İ.D. olan bu hastalık oluşmaktadır. P.İ.D. ani rahatsızlığa, uzun süreli ağrıya neden olabildiği gibi sessiz uzun süreli enfeksiyon şeklinde de ortaya çıkabilir.
Tedavi edilmeden bırakıldığında bir veya birden fazla sayıda üreme organında geri dönüşsüz hasara neden olabilmektedir.
Fallop tüplerinde nedbeleşme kısırlığa neden olabilmekte ve ektopik gebelik riskini anlamlı derecede artırabilmektedir. Tedavi ve kontrolü aksatmayın.

Doktor bey daha 19 yaşındayım ama cinsel organım biraz eğik gibi. Başka bir şikayetim yok. Çalışması normal. Sünnetten olabilir mi? Doktora göstereyim mi?
Tabii ki göster. Başkalarının lafıyla tanı konmaz. Sünnete bağlı olup olmadığını Üroloji gördükten sonra anlarız. Çalışması normal diyorsan çok da üzülecek bir durum yok. Varsın biraz eğri olsun. Şaka bir tarafa bazı bağışıklık sistemi hastalıkları, kıkırdakbağ dokusu farklılıkları, penisin çeşitli nedenlerle zedelenmeleri, bazı ilaçlar, Peyronie hastalığı gibi durumlarda peniste eğilme görülebilir. Hemen Üroloji Uzmanına muayene ol.

Çalıştığım iş biraz pis. Ellerimi nasıl yıkamalıyım? Sık sık ishal oluyorum bununla bir ilgisi var mı?
Günlük hayatta ellerimiz her şeyle temas eder. Temizliği sadece ishal için değil birçok hastalıktan korunmak içinde çok önemlidir.
Önce su ile ellerini ıslat. Ellerine 1 yemek kaşığı kadar sıvı sabun dök. En az 15 saniye süre ile ellerini ovala. Avuç içlerini ovala. Sağ eli sol el sırtına koyarak parmak araları birbirinin içine gelecek şekilde yıkamayı tekrarla. Aynı hareketi sol el için de tekrarla.
Sağ el parmak sırtlarını sol elin avuç içine gelecek şekilde yerleştir.
Ovalamayı tekrarla. Sağ el başparmağı sol avuç içine alınarak döndürerek beş kez tekrarlanır. Aynı hareket sol el için de tekrarla. Sağ el parmak ucu iç kısımları sol el avuç içine gelecek şekilde koy, ovala. Aynı hareketler sol el parmak uçları için de yap.
Elleri su ile durula. Ve kurula. Eline sağlık.
Kâğıt havlu ile ellerini kurula. Musluğu kâğıt havlu ile kapat.