DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 1 Eylül 2014

Tansiyonu hayat tarzı da belirler

Hocam 2 hafta önce 'Tansiyon yüksekliğin var' dediler. İlaç başladılar. 42 yaşındayım. Sadece ilaçla mı tedavi oluyor bu hastalık?
Yemeklerimi tuzsuz yememi söylediler. Başka neler yapabilirim?

Sadece ilaç bir işe zaten yaramaz. Hayat tarzı değişmezse tansiyonun kontrolü zorlaşır. Kiloluysan zayıfla. Fazla olan her 10 kilonun verilmesi yüksek tansiyonun 5-20 mm cıva düşürür. Uyku düzenin bozuksa düzelt. Şekerlilerden de sakın. Az az ye. Sık sık ye. Katı yağlı gıdalar zarar verir. Porsiyonlarını küçült.
Alkol ve sigara kullandıkça sıkıntı kapından ayrılmaz. Düzenli spor yapman örneğin haftada en az 3 gün ve en az 30 dk tempolu yürüyüş yapman bir çok yararlı etkisinin yanı sıra yüksek tansiyonu 4-9 mm cıva kadar düşürür.
Sıkıntı stres yüksek gerilim yaratır. Hadi hayırlısı. Bizden söylemesi.

Bende pankreas bezi genişlemesi ve romatizma var.
Doktor 'Romatizma ilaçlarını kullanma' dedi. Çenemi çok sıkıyorum bu da başımı döndürüyor.
Ne yapmalıyım? Ayrıca fizik tedavinin pankreas bezi için zararı olur mu?

Pankreas bezinde genişleme değil kist veya diğer kitle geliştiren hastalıklar olabilir. Konulan tanının adını yazsaydın daha fazla yardımcı olabilirdim. Ayrıca nasıl bir pankreas hastalığın olduğunu net anlatmadığından fizik tedavide zarar görür mü bir şey diyemiyorum. Sıkıntın stresin çok. Kafan karışık anlattıkların karışık. Çenen aklının sıkıntısını çekiyor. Gergin sirke küpüne zarar. Önce biraz rahatla.

Nafiz hocam malum önümüz kış. Ben de vitamin takviyesi almak istemiyorum. Belki çok sorulmuştur ama hangi gıdalarda C vitamini daha fazla var? Yani hangi sebze ve meyvelerde C vitamini çok bulunur?

Frenküzümü, kara lahana, lahana, karnabahar, altıntop (greyfurt), portakal, mandalina, turunç, limon suyu (su katılmış olarak), yine portakal, mandalina, altıntop suyu, paprika, yeşil biber, maydanoz, ananas, vişne, kuşburnu, çilek, tere, böğürtlen, ağaç çileği, roka, tere, çilek gibi mevsiminde ne varsa mutlaka ye. Sadece C vitamini değil envai çeşit faydaları var.

Nafiz hocam geçen hafta yeğenim doğdu. Köye gittim. 'Peygamber Sünneti ile doğdu.
Ameliyat gerekiyor ama biraz daha büyüsün' demişler. Zaten sünnetli bir daha sünnete gerek var mı?

'Peygamber Sünneti' olarak bilinen durum idrar kanalının (üretra) penisin alt yüzünde ve daha geride olmasıdır.
Doğum sonrası muayenede genellikle tespit edilir. Ayrıca erkek çocuklarının penis başı yassı ise, penis sertleştiğinde aşağı doğru kıvrılması, karşıya doğru değil ayağa doğru işemeleri ile fark edilir. Ameliyat idrar kanalının düzeltilmesi için yapılır. İhmal etmeyin.
Vaktinde tedavi edilmeyen çocuklarda büyüdüklerinde cinsel ilişki ve çocuk sahibi olma konusunda sıkıntılar yaşanır. Üroloji uzmanının takibinde kalın. Ne derlerse yapın. Bebeğin geleceğine zarar vermemeliyiz.