DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 19 Ağustos 2014

Muz ishale faydalıdır

- Doktor bey 36 yaşında bayanım. Sürekli idrar yolu enfeksiyonum oluyor. Bazı ilaçlar dokununca tamamlayamadım. Şikâyetim devam ediyor. Ne yapmam lazım?
Yeni tedavi düzenlememiz gerekir.
Tedavi edilmeyen iltihap böbrek ve idrar yolu organlarına zarar verir. İlaçlar bedene girince faydasız zararı ortaya çıkar. Özellikle idrar yapma sonrası ve dışkılama sonrası temizlik doğru yapılmalıdır. Yoksa Bayanlarda daha sık olmak üzere idrar yolu enfeksiyonları tekrarlar. Bazı mikroplar bazı antibiyotiklere karşı kendini koruduğundan etkilenmez. Mikropları çoğaltıp doğru antibiyotiği bulmak için idrar kültürü ve antibiyogram yaptırmalısın. Veziko Üreteral Reflü dediğimiz hastalıklarda da idrar yolu enfeksiyonları tekrarlayabilir. Üroloji Uzman muayenesi de gerekir. Tekrar doktoruna git. Hangi ilaçların nasıl dokunduğunu söyle.

- Yazın terleyince kabız olursunuz derler. Ben daha çok ishal oluyorum. Muz yersem faydalı olur mu?
Yeterinece su içilmezse, hareket edilmezse kabızlık mevsim tanımaz. Her mevsim olabilir. Yazın yemeklere ve sıcağa bağlı mikrobik ve toksik ishaller artar. Muz Kesinlikle faydalıdır. İshaller dışında da faydalıdır. Kemik gelişimini sağlar, sinir zafiyeti ve yorgunluğu giderir. Böbrek ve mafsal iltihabında, bağırsak hastalıklarında faydalıdır.
Müzmin kabızlık çekenler fazla yememelidir. B1, B2, C, A ve E vitaminlerini içeren muz, potasyum, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum ve iyot açısından da çok zengindir. Kalp kaslarını geliştiren sodyum ve potasyum maddeleri içermektedir. Potasyum terleme sebebiyle kapasitesini yitirmeye başlayan kasları canlandırır ve daha kolay hareket etmelerini sağlar. B1 vitamini sayesinde sinir dokularının normal çalışmasına da etki eder. İçerdiği iyot sayesinde de tiroid bezinin dengeli çalışmasına yardım eder. Fazla ve aç yerseniz zarar verir.

- 41 yaşındayım. 3 aydır erken boşalma ve sertleşeme sorunum var. Kan tahlillerim normal. Hangi doktora gitmeliyim?
Önce üroloji uzmanına git. Kan tahlilleri derken neler yapıldı anlamadım.
Bazı hormon testlerini ve diğer tahlilleri Üroloji Uzmanı ister. Gerekirse İç Hastalıkları, Psikiyatri devreye girebilir.
Eşinle günlük hayatındaki uyumsuzluğun da bunda payı olabilir. Tespit yapıp tedbir al. Ayrıca eşinle cinsel hayatınızla ilgili durumunuzu paylaşıp konuşun. Bu sıkıntıyı birlikte nasıl aşarsınız diye birlikte düşünün. Kafa kafaya verirseniz her şeyi çözersiniz.

- 3 yıldır evliyim. Ben eşimle cinsel ilişkim için başka fantaziler düşünüyorum ama eşime daha bir şey söylemedim. Eşime söylesem ayıp olur mu?
"Fantezi ya da Fantazi" diye dilimize girmiş olan bu kelimenin anlamı "Sınırsız Hayal" demektir. Cinsel ilişki ile ilgili çeşitli farklılıkları zihnimizde canlandırmak cinsel isteği arttırmak isteyenler için bir yöntemdir. Eşini rahatsız etmeyeceğini düşündüğün şeyleri paylaşabilirsin. Bedensel, ruhsal zararlar vermeyecek önerileri birbirinizle doğrudan veya dolaylı paylaşabilirsiniz.
Ancak eşinin rahatsız olduğu durum, fikir olursa ısrar etmek beklenenin tersi bir sonuç yaratabilir. Cinsel Hayatınızın sağlıklı olabilmesi "paylaşma" ve "ısrar etmeme" prensipleri ile hareket edin.