DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 2 Ağustos 2014

Yüksek şeker cinselliği vurur

49 yaşındayım. 7 yıldır şekerim var. Bu yıl sertleşme sorunu yaşamaya başladım. Şeker bu kadar etkiler mi?
Perhiz fazla yapamıyorum. İlaçlarımda da aksamalar oluyor. Cinsel hayatımın normal olması için ne yapmalıyım?

Cinsel yaşamınızı normal bir şekilde sürdürebilmeniz için kan şekerinizi iyi kontrol etmeniz çok önemlidir. Kısa dönemde düşük ve yüksek şeker düzeylerini önlemek, cinsel yaşamınızı dolaylı yoldan iyileştirebilir. Uzun dönemde kan şekerinin iyi kontrol edilmesi, şekerle ilgili diğer bozulmaların önlenmesine yardımcı olarak cinsel fonksiyonlarınızın düzelmesini sağlayabilecektir. Bu durum, kan şekerinizi normal sınırlar içinde tutmak için uygun dozda insülin almanız anlamına gelmektedir.
Uzun süren yüksek şeker düzeyi sizi yorgun düşürebilir.
Böylelikle sertleşme problemi yaşayabilirsiniz. Ayrıca yüksek şeker kadın ve erkek cinsel organında mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Bunun sonucu ağrı ve kaşıntı olur ve cinsel istek azalabilir. Böyle bir durumda mutlaka doktorunuza danışın.

Beyaz ekmeğin hayatımdaki yeri ayrı. Ama nerede ekmekten bahsetseler diğerlerini öneriyorlar...

Ekmeği kim sevmez ki! Ama herşeyin azı ve sağlıklısı hayırlı. Ekmek hem karbonhidrat, hem de protein kaynağı olarak beslenmede önemli bir yere sahiptir. Karbonhidrat, protein ve posa kaynağı olan ekmeğin tam tahıl, kepek, çavdar, mısır, köy ekmeği gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. Tahıl taneleri öz, kepek ve endosperm olmak üzere 3 kısımdan oluşur. Ayrıca B grubu vitaminleri, çinko, magnezyum, selenyum, krom gibi mineraller, posa, fenol, fitat, saponinler gibi maddeler öz ve kepek bölümlerinde daha çok bulunur.
Endosperm daha çok nişasta ve proteinden oluşmuştur. Beyaz ekmekteki sıkıntımız öğütme işlemi ve ara işlemler.
Öğütme işlemi sırasında beyaz ekmek, B grubu vitaminleri ve bazı mineraller açısından kayba uğrar. İçine katılan tuzla beraber eksik ve riskli bir besin haline gelebilir. Tadımlık yesen de sofranda çavdar, çok tahıllı ve tam buğday gibi çeşitlere de yer ver.

Efendim 51 yaşındayım. Yeni evlendimde. Eşimle birlikte olmaya çalışırken sertlik sıkıntım söz konusu oluyor. Yani sıkıntılıyım. Neden oluyor? Nasıl tedavi olabilirim?

Erken boşalmanın birçok tanımı var.
Neye göre erken boşaldığını düşünüyorsun? Eşin tatmin oluyor mu? Bu çok önemlidir. Ancak önemli olan eşlerin cinsel ilişki sırasında hazza, tatmine ulaşmasıdır. Bu oluyorsa strese girme.
Ayrıca erken boşalma şikayeti günümüz erkeğinin ortak sorunu. Yaklaşık olarak her 3-4 erkekten birinde olur. Ara ara tekrarlayabilir. Cinselliğin eş ile yaşanmasında, cinsel ilişki uygulamasının başlangıçlarında, cinsel aktivite güçsüzlüğü korkusunda, hassas-duygusalayrıntıcı kişilik yapısında, son zamanlardaki cinsel etkinliğin sıklığın artışında ve buna benzer sayısız durumda uyarılma evresinin süresi kısalır ve erken boşalmaya neden olabilir. Yaşla artmaz.
Psikiyatrist ve psikolog desteği gerekir.
Ayrıca genel bedensel özellikler açısından iç hastalıkları da tedaviye katkıda bulunur.