DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 27 Temmuz 2014

Bağırsakların düşmanı stres

* Yaklaşık 1 aydır mide ağrısı çekiyorum. Midemde aşırı ağrı ve yanma oluyor. Doktora gittim, endoskopi yapmak istedi. Korktum.
Tuvalet düzenim değişti. Bir ishal, bir kabız oluyorum. Bu neyin nesi anlamadım. Yaşım 45, bayanım. Stres yüzünden olur mu? Ne yemeli, ne yememeliyim?
Ağızdan makata kadar sindirim sistemi tek parça bir organdır.
Stres ve sıkıntıdan direkt etkilenir.
Şikayetleriniz reflü-gastrithatta belki ülser olan durumlarında bu şikayetlerle karşılaşıyoruz. Endoskopiden korkma.
Eskisine oranla daha kolay-sorunsuz ve çok faydalı bir inceleme. Tedavi ve takibin nasıl olacağına karar verdiğimiz bir tetkik. Yaptır. Huzursuz bağırsak hastalığı-irritabl bağırsak sendromu da beraberinde var diyebiliriz. Mutlaka iç hastalıkları uzmanına muayene ol.
Gerilim-stres-evham-huzursuzluk bağırsak düzenini bozar. Gaz yapan yiyecekleri az tüket.

* Ben arkadaşlarımın tarifiyle şişkoyum. Ama taş gibiyim. Hiç bir şikayetim yok. Ama yemek yemeyi çok seviyorum. Yinede tahlil yaptırmak istesem ne yaptırmamı önerirsiniz?
Yemek yemeyi seviyorsan bir ömür boyu sevdiğin gıdaları yiyebilmek için takibine gireceğin bir doktor bul. Çünkü şişmanlığın hele hele göbekliliğin bir çok hastalığı hazırlıyor. Bardak taşınca hipertansiyon, şeker, kalp-damar, beyindamar hastalıkları arka arkaya çıkar.
İnsülin direnci testi, şeker yükleme testi, TSH, EKG, tansiyon ölçümü, bel çevresi ölçümü mutlaka yaptır. Yani muayene ol. Metabolik sendrom dediğimiz bir durum çıkabilir.

* Doktor bey geçen hafta belim ağrıdı. 3 gün kas gevşetici kullandım. Sonra bulanık görmeye başladım. Sizce ne olabilir?
Hem gözü ilgilendiren bir durum olabilir. En kısa sürede bir kez göz hastalıkları uzmanına muayene olman uygun olur. Hem de ilaç yan etkisi olabilir. Kas gevşeticisini bırak.
Kullanma. Kas gevşetici ilaçların genel etkilerinden biride görme bulanıklığı yapmasıdır. Uyuşukluk, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, ishal, heyecan da olabilir.

* 4 aydır şeker hastalığım var. İlaç alıyorum. Bazen aniden kan ter içinde kalıyorum. Şekerimi ölçtürdüm. Bazen 70 bazen de 82 çıktı. Neden böyle olur. Ne yapmam gerekir?
Bu anlattığın şikayetler şeker düzeyinin düştüğü zamanlarda olabilir.
Zaten ölçümlerinde düşük çıkmış.
Hipoglisemi oluşmasını önlemek İçin egzersizi yemeklerden 1-2 saat sonra yap. Kan şekeriniz 80 mg/dl'nin altında ise egzersize başlama. Kan şekerinizin durumuna göre ilaç tedavisini yeniden doktorunla düzenle. Aç karnına alkol alma. Perhize uymadan ilaç kullanırsan gereğinden fazla kan şekerin düşebilir.
Dengesiz bir şekerin olur. Bu da sürekli şikayetlere neden olur. Yani perhiz yapmayan şeker hastası iflah olmaz.