DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Temmuz 2014

Ağız kokusu reflü habercisi

* Oruç tutmaya başladıktan sonra ağız kokum arttı. Bu konuda ne yapmalıyım?
Özellikle Ramazan ayında eğer sahurda yemek sonrası diş fırçalanmazsa ağız kokusu olabilir.
Uzun süren açlık dönemlerinde temizlenmeyen dişlerdeki yemek artıkları, ağız içindeki doğal mikroplar tarafından kullanılır. Kötü kokuya neden olabilir. Besin maddesi niteliği taşımayan diş temizleme maddeleri ile gün içinde de dişler fırçalanabilir. Bu şekildeki fırçalamaların oruç bozmayacağı din bilgisi uzmanları tarafından ifade edilmektedir. Çürük dişleriniz varsa bunlar da koku yapabilir.
Açlık, reflü ve mide hastalıkları, yemek borusu, akciğer hastalıkları ile diş eti rahatsızlıkları da kötü koku yapabilir.

* Yağlı bir derim var. Sık sık kulaklarım tıkanıyor. Ara ara kulak damlası kullanıyorum. Damla kullanmak ve kulak yıkatmak orucu bozar mı?

Hayır. Kulak ile boğaz arasında da bir kanal bulunmaktadır. Ancak kulak zarı bu kanalı tıkadığından, su veya ilaç boğaza ulaşmaz. Bu nedenle kulağa damlatılan ilaç veya kulağın yıkanması orucu bozmaz.
Kulak zarında delik bulunsa bile, kulağa damlatılan ilaç, kulak içerisinde emileceği için, ilaç ya hiç mideye ulaşmayacak ya da çok azı ulaşacaktır.
Ancak kulak zarının delik olması durumunda, kulak yıkattırılırken su mideye ulaşabilir. Bu itibarla, orucu bozacak kadar suyun mideye ulaşması halinde oruç bozulur. Bu kadar suyu da kimse kulağından sıkmaz diye tahmin ediyorum.

* Boyum 1.65, kilom 114. Evlenmek istiyorum. 3 ayda 30 kilo verebilir miyim? Beni zayıflatabilir misiniz?
Şişman olan herkesi zayıflatabiliriz. Ama siparişle olmaz. Dengeli kilo verdirmek zorundayız. Öyle sihirli diyetler falan yok.
Başlangıçta ilk 6 ay en fazla yüzde 10 yani senin için hesaplayacak olursak 11-12 kilo verdirmeyi hedefleriz. Bu da ayda ortalama 2 kilo vermen demek. Alışkanlıklarını ve hayatını düzenleyerek bunu yapmalıyız.
Yoksa 30 kilo verir, 40 kilo alırsın. Yeni hastalıkların da yanına kar kalır. Evdeki pirinçten olma. Ama evlenmen de bir sakınca yok. Bilakis eşin senden fazla bu konuyu ciddiye alacaktır.

* 'Diabetes İnsipidus' denilen şekersiz şeker hastasıyım. Yani bana hastalığımı böyle anlattılar. Hastalık başladığından beri kaç kere denemeye çalıştıysam oruç tutamadım. Ben oruç tutabilir miyim?
Şekersiz şeker hastalığı diye de ifade edilen bir hastalık, susuzluğa tahammülsüzlük yaratır. Çok su içmek zorundasın. Su içmediğin zaman hastalığının dengesi hemen bozulur. Yani susuzluğa tahammülsüz bir hastalığın var. Bu nedenle din bilgisi uzmanları ile görüş. İnancınıza uygun oruç tutmaya uygun olmayan bedenler için önerilen diğer çözüm yollarını öğrenmeniz daha uygun olabilir.