DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 5 Mayıs 2014

Keçi boynuzu kalsiyum deposu

* 56 yaşındayım. 2 yıldır adet görmüyorum. Süt ürünleri gaz yaptığı için yiyemiyorum. Kalsiyum ilacı kullanayım mı? Kemik erimem başlamış mıdır? Neden menopozda kemikler erir?
Kemik erimesinin birçok nedeni var. Bir tanesi menopoz. Her kadında menopoza girer girmez kemik erimez. İçki ve sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, tiroid hormonu kullanımı, uzun süreli akciğer hastalıkları, iltihaplı bağırsak hastalıkları, romatizmal hastalıklar, erkeklerde prostat, kadınlarda ise meme kanseri tedavisi görmek, organ nakli kemik erimesi yapabilir. Kadınların menopoza girmesiyle birlikte, kemikleri koruyucu etkisi olan östrojen hormonunun azaldığını ve bunun sonucunda kırık riski artar. Süt ürünleri kalsiyum açısından zengin.
Ama tek kalsiyum kaynağı da değil. Keçi boynuzu, kuruyemişler veyeşil gıdalarda da kalsiyum var. Sadece gaz nedeniyle süt ürünlerinden kaçıyorsan kefir iç. Gaz yapmaz.

* 10 yıldır tansiyonum yüksek. Birçok ilaç kullandım. Ancak son 1 aydır ayarsızlık var. Kullandığım ilaçlar eskimiş olabilir mi? Değiştirsem mi?
Tansiyon ölçümleri değişiklikler gösterebilir. Yani sabit değildir. Ortalama tansiyonunuz ve yüksek dediğiniz ölçümlerin kaç olduğu önemli. Hemen ilaç değiştirmeyi düşünmeyin. Araya giren uykusuzluk, tuzlu yemekler, stres-dertkeder- evham, aşırı yorgunluklar, soğuk algınlığı ilaçları gibi tansiyon yükseltebilen ilaç kullanımları, hipertroidi gibi yeni hastalıkların eklenmesi tansiyonun düzenini bozabilir. Bunların tespit edilmesi ve düzeltilmesi gerekir. Yeniden hipertansiyona ait tahliller için iç hastalıkları uzmanına git. 'Sessiz katil' denilen hipertansiyon yavaş yavaş damarı bozar. İhmalin bedeli ağır olmasın diye doğru muayene olmaya...

* 43 yaşında tüpçüyüm. 1 yıldır ara ara belim ağrıyordu. Geçen gün tüp kaldırırken belim tutuldu. Sol ayağımın parmak ucuna kadar ağrım var. Hala doğrulamıyorum. Bel fıtığı olmuş olabilir miyim?
Bel fıtığı ihtimalin sürpriz değil. Eğilip doğrulurken, oturup kalkarken, eşya-yük kaldırıp indirirken hep belimizi yanlış kullanıyoruz. Neredeyse herkes bel fıtığı.
Bel fıtığı; omurlar arasında yer alan kıkırdaksı içeriğin omuriliğin bulunduğu kanala ya da sinir köklerinin üzerine taşması, pörtlemesi ile oluşur. Bu durumda hareketlerle artan, dinlenme ile azalan ağrılar olur.
Mekanik bel ağrısı, genellikle bel bölgesi kasları, kas lifleri ve eklem bağlarının aşırı zorlanması ya da sinirsel gerginlikler nedeniyle gelişir. Fıtık haricinde diskin dış tabakasında meydana küçük yırtıklar da şiddetli ağrıya yol açabilir. Fizik tedavi uzmanına git. 'İyileşti, geçti' deyip ihmal edersen ameliyatlık hale gelir.