DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Nisan 2014

Ülseri olana sakız yasak

2 yıldır ülserim var. İlaç alıyorum ama fazla perhiz yapamıyordum. Canıma tak etti. Şimdi perhiz yapmak istiyorum. Ne yapayım?

Yiyeceklerinizi yavaş yiyin. İyi çiğneyin.
Çok sıcak-çok soğuk gıdaları yemeyin. Az az sık sık yiyin. Sigara içmeyin. Sakız çiğnemeyin. Yemekleri pişirirken, yağı yakmamaya özen gösterin. Fazla baharatlı ve tuzlu besinler tüketmeyin. Tütsülenmiş, salamura edilmiş, konserve besinlerden uzak durun. Hazır gıdalardan ve içeriğini bilmediğiniz besinleri tüketmeyin.
Çay-kahve-gazlı içeceklerden sakının.

Özel hayatım allak bulak. 2 aydır bunalımdayım. Doktora gittim stres ilacı başladı. 2 haftadır şikayetim yoktu. 2 gün önce aniden tansiyonum fırladı. Acilde düşürdüler. 'İç hastalıklarına git' dediler.
Önce ruhum şimdi de bedenim karıştı.
Bana yazık oldu. Bir çare lütfen.

Önce panik yapma. "Niye böyle oldu?" deme. "Şimdi ne yapmak lazım?" de. Sorunu değil, çözümü düşün. Hipertansiyon yüksek gerilim demek. Uyku düzeni-beslenmesakinlik bozulursa hipertansiyon başlayabilir. Her tansiyonu yükselen hipertansiyon hastası olmaz.
Tansiyonunu şikayetin yokken bile ölçtür.
Ortalamanı bilelim. Mutlaka düzenli takibine girebileceğin bir doktor bul. Ayrıca bazı gıdalar bazı depresyon ilaçları ile alınırsa aniden tansiyon yükseltebilir. Monoamine Oxidase (MAO) inhibitörleri dediğimiz gruptaki ilaçlar alınırken içinde tiramin bulunan eski peynirler, fermente edilmiş sosis ve sucuk, tavuk-dana ciğeri, turşulanmış ringa balığı, incir, bakla, avokado, soya sosu ve diğer soya fasulyesi ürünleri, lahana turşusu tüketilmemelidir.
Bunları da depresyon ilacını veren doktorlarınla paylaş.

Yılda 1-2 kere taş düşürürüm.
Ağrıdan bulantım kusmam olur.
Sonra 1 hafta ekşirim. Ağzımın tadı da bozulur. Hangi mide ilacını alayım?

Uzaktan ilaç tedavisi olmaz. Tembellik yapmadan, düzenli takip edileceğin doktorunu bul. Ancak ne almayacağını söyleyeyim. Mide asidini azaltan ilaçlar kalsiyum-magnezyum karbonat içerebilirler. Bu yüzden böbrek taşı düşürenler, böbrek yetmezliği olanlar kan fosfatı düşük olanlar, idrar-kan kalsiyumu yüksek olanlar, hiperparatroidisi olanlar, D vitaminini aşırı kullananların mide asidini düzenleyen ilaçlardan sakınmalı.

3 gün önce tuvalette zorlandım.
Ağrılı ve kanamalı dışkılamam oldu.
Acile gittim. 'Çatlak olmuş, ameliyat' dediler. Başka tedavisi yok mu?

Anal fissür, makat kanalı içinde oluşan, cilde kadar uzanan yırtıklara denir. Çoğunlukla zorlu ıkınmalar esnasında oluşur. Fissür oluştuktan sonra hastaların makatları daha da sıkılaşır ve dışkılama zorlaşır. Dışkılama zorlaştıkça fissür derinleşir ve bir kısır döngü oluşur. Ağrı korkusuyla insanlar büyük tuvaletini tutar ve dışkı sertleşerek fissürü arttırır. Anal fissür değişik zamanlarda birçok kişide görülebilir ve çoğunlukla kendiliğinden ya da basit tedavilerle iyileşebilir.
Tedavide lifli diyet, gayta yumuşatıcılar ve ılık oturma banyoları önerilir. Oturma banyosu, küçük bir leğen ılık suda hastanın 5-10 dakika kadar oturmasıdır.
Bu tedavilere rağmen bir aydan fazla süren fissürlerde cerrahi tedavi önerilir.
Yani önce gerekenleri yapıp sonra kontrol ettirmek gerekir.