DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 22 Nisan 2014

Annelik cinselliği vurabilir

Doktor bey 2 yıllık evliyim. 2 aylık bebeğim var. Gebe kaldığımdan beri eşimle cinsel ilişkiye girme isteğim neredeyse kalmadı. Çocuğumu emzirmeye devam ediyorum. Bununla ilgisi var mı? Ne yapmalıyım?
Sık sık karşılaşılan bir şikayetiniz var. "Cinsel isteksizlik" diye tarif edilir. Cinsel ilişkiye girme isteği özellikle gebelik ve annelik sürecinde azalabilir. Bedensel hastalık ihtimalleri olsa da daha çok sosyal ve ruhsal sebepler ağırlıktadır. "Anneyim ayıp değil mi?" sorusu akılda yankılanabilir.
Anneliğin kutsallığı ile uyuşmayan bir davranış gibi düşünülmeye başlanabilir.
Gebelik ve anneliğe ait sorumluluklar, yorgunluklar ve stresler cinsel ilişki isteğini geri plana atabilir. Hatta eşinizde yine aynı nedenlerle size cinsel anlamda talepte bulunmayabilir. Bu da durumu daha da çözülmez yapabilir. Eşinizle bu konuyu paylaşın. Birlikte çözüm üretin. Gerekirse psikolog, kadın hastalıkları uzmanı veya iç hastalıkları uzmanından destek alın. Bu günün işini yarına bırakmayın.

Geçen hafta 6 gün süren kabızlığım oldu. Kabızlık sonrası dışkılarken çok ağrım oldu. Sonra hafif bir taze kan geldi.
Doktora gittim. Makatın çatlamış dedi. Ameliyat olmam gerekli mi?
Makat çatlamasına 'Anal Fissür' diyoruz. Anal fissür makat kanalı üzerinde oluşan uzun bir yarıktır.
Hemen her zaman makatın yani anüsün arka bölümünde ortaya çıkar. Genelde kabızlık sonrası çok katı ve büyük hacimdeki dışkı parçalarının anüsten çıkarken sebep olduğu bir durumdur. 'Crohn' hastalığı dediğimiz iltihabı bağırsak hastalıklarında da sık görülür. Bu nedenle takip gerekir. Her ikisinde de kanama olabilir. Ameliyat gerekli ise kaçma. Bu duruma genel cerrahi uzmanı bu kararı vermelidir.

Nafiz hocam son 3 aydır sık sık idrar yapıyorum. Kötü kokulu olduğu da oluyor. Antibiyotik kullanıyorum yine de geçmiyor. Ne yapmalıyım?
Antibiyotiği doktor mu verdi? Sen mi kullandın? Belirtmemişsin. Önce tam idrar tahlili, kan glikozu testleri yapmak lazım.
Şeker hastalığının ilk belirtisi sık idrar ve idrar yolu enfeksiyonlarının tekrarlaması olabilir. Doktora gitmek şart. İdrar kültürü, antibiyogram gibi ileri testlerde gerekebilir.
Şeker yükleme testi, son üç aylık kan şeker düzeyinin ölçümü, gereğinde ultrasonografik tetkikler ile ayırıcı tanı tamamlanır.
Özellikle kadınlarda idrar yolunun kısa olması, sık idrar yolu iltihaplarına yatkınlık oluşturabilir. Dışkı veya idrar yapma sonrası temizliğe dikkat edilmezse idrar yoluna dışkı bulaşıp sık sık enfeksiyona neden olabilir.
Temizliğe dikkat et.

16 yaşındayım. Yeni tanıştığım insanlar bana "Aaa.. solak mısın dediklerinde huzursuz oluyorum. Bu solaklık bir hastalık mı? Bilmediğim bir şey mi var?
Aslında sana "Aaa.. solakmısın" diyenlerin bilmediği belki de yanlış bildiği bir şey var.
Çünkü solaklık hastalık değil. Hatta araştırmalar, müzik ve resim alanında solakların sağ taraflarını kullananlara göre daha başarılı olduklarını açıkça ortaya koyuyor. ' LRRTM1' adlı gen, beynin hangi bölgesinin, konuşma ve duygulanma gibi görevleri yerine getireceğinin belirlenmesinde rol oynuyor. Solak olmanın avantajları da var mesela, solaklar, sağ elini kullananlara göre daha seyrek alzheimer hastalığına yakalanıyor ve tenis, yüzme, basketbol, futbol gibi birçok spor dalında da daha başarılı oldukları belirtiliyor.