DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Nisan 2014

Kalp krizi mideye vurabilir

* Geçen hafta maç yaparken aniden göğsüm ağrıdı. Terliydim. Acile gittik. Kalp krizi olabilir dediler. Bir şey çıkmadı. Ama kalp krizi geçirmiş olsaydım nasıl olurdu?
Kalp krizi dediğimiz durumun tıptaki adı, 'Akut Myokard İnfarktüsü'dür.
Kalbin kendisini besleyen damarlardan biri tıkanırsa meydana gelir. Göğüs ağrısı olur. Bu ağrı kol, sırt, çene, boyun ve sol omuza yayılır. Hazımsızlık ya da mide ağrısı hissi bile olabilir. Nefes darlığı, terleme, bulantı, baş dönmesi eşlik edebilir. Bu şikayetlerin olursa en doğrusu en yakın acil kliniğine gitmektir. Sen kendi başına tanı koymaya çalışma. Yanılırsın.

* 48 yaşındayım bakkalım. 1 yıldır şeker hastalığım var. 3 ayda bir hastaneye gidip kan veriyorum. Şekerin iyi ya da kötü diyorlar. Ben günlük bakıyorum. Onlar neden 3 aylık bakıyor?
HgbA1c diye yazılan 'Hemoglobin A1c' diye okunan bir testtir bu.
Bu test yaklaşık olarak kan glikoz düzeyinin ortalaması hakkında bilgi verir.
Bu test ile kan glikoz düzeyinin yani şekerinin kontrol altında olup olmadığını öğrenebilirsiniz. İdeal hedef bu testin yüzde 6.5'i geçmemesidir. Bununla beraber şeker düşmesi riskiniz, şeker hastalığına bağlı çeşitli organ çalışma bozukluklarınız ve bunlara eşlik eden kalp-damar sorunlarınız varsa doktorunuz sizin için daha yüksek bir hedef belirleyebilir. Yani uzun vadeli takipte önemli bilgiler veren bu testi ihmal etmeyin.

* Doktor bey 2 ay önce anneme meme kanseri teşhisi koydular. Tedavilerine başladık. Ben 27 yaşındayım. Adetlerim düzenli.
Baktım memede elime gelen bir şey yok. Ben nasıl davranmalıyım? Çok korkuyorum lütfen yardımcı olun.
Önce korku bedenin bağışıklık sistemini bozar. Önemli olan tedbirdir.
Meme kanseri ortaya çıkmasında "ailesel geçiş" rol oynamaktadır. Kanserli bir annenin kızında meme kanseri açısından taramaya, annede görüldüğü yaştan 10 yıl erken başlamak gerekiyor. Ailesinde meme kanseri olanlarda hastalığın en genç meme kanserinden 10 yıl önce ortaya çıktığı, en genç 40 yaşında görüldüyse 30 yaşında meme kanseri taramasına başlanması uygundur.
Annede kanser varsa, annenin kanser çıkardığı yaştan en geç 7-11 yıl önce şikayet olmasa da taramalara başlamalısın. Korkmanı gerektirecek bir şey yok.

* 5 yıldır şekerim var. Şeker hastalığı babamın ayağında tıkanma yapmıştı. Damarım tıkanmasın diye perhiz yapıyorum, ilacımı da içiyorum. Başka ne yapmam lazım?
Öncelikle bu konuyu önemsemen gerek. Önemsemişsin. Sigara içme. Kan şekerinizi ve tansiyonunu kontrol altında tut. Kan yağların normal değerlerde seyretsin. Düzenli egzersiz yap. Aspirin alıp alamayacağını doktorunla konuş.
Hadi hayırlısı...