DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 16 Nisan 2014

Obezite bomba gibidir

* 23 yaşındayım. Biraz fazla kiloluyum. Ben kilomdan memnunum ancak herkes gözümü korkutuyor. Kilolu olmak bu kadar tehlikeli midir?
Evet daha da tehlikeli. Obezite, yani şişmanlık bir hastalıktır. Ayrıca kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, inme yani felç, tip 2 diyabet yani şeker hastalığı, meme, prostat ve kalın bağırsak kanseri, romatizma, varis, uyku-apne sendromu ve depresyon gibi hastalıklara neden olan bir durum. Yani patlamaya hazır bir bomba.
Yemek ve yeme alışkanlıkları ile ilgili olduğundan masummuş gibi duruyor. Ama maalesef tıbbi çalışmalar aksini söylüyor.
Can boğazdan gelse de kolay kolay gitmeyebiliyor. Az ye, sık ye, hareket et.

* Doktor bey. 6 ay önce felç geçirdim. 67 yaşındayım. İlaçlarımı düzenli kullanıyorum. Nelere dikkat etmeliyim?
Öncelikle nasıl yemeniz gerekiyor ona dikkat edin. Az az, sık sık yemek yiyin.
Yemek yerken dik durumda oturun. Lifli gıdalar yiyin. Hareketsizlik nedeni ile kabızlık olabilir. Burnunuzun tıkanmamasına dikkat edin. Çiğneme durumunuza göre püre haline getirilmiş şekilde gıda tüketin.
Elinizle karnınızı gün içinde ovun.
Rahat gaz çıkartın.
Uzuvlarınızı gerek kendiniz gerekse yakınlarınız gün içinde düzenli olarak hareket ettirsin. Tansiyon durumuna göre tuzsuz yiyin. Rezene, ısırgan otu, papatya, anason, ıhlamur, kekik çayı, portakal, mandalina suyu, acı hindiba salatası, bal ve sirke karışımı tüketin. Şikayeti takip edin.

* 4 ay önce şeker hastalığımın tanısını koydular. 49 yaşındayım. Ayak bakımı çok önemliymiş. Ayaklarıma nasıl bakmalıyım?
Öncelikle bu konuyu önemsediğin için hem senin, hem ayakların ve hem de seni takip edecek doktorların adına sana teşekkür ediyorum. Ellerini yıkadığın gibi ayaklarını da her gün yıka. Banyo veya duş aldıktan sonra ayakların ıslak kalmasın.
Parmak aralarını iyice kurut. Islaklık derideki doğal yağları uzaklaştırır ve çatlaklar oluşmasına neden olur. Ayrıca nemli ortamda mantar infeksiyonları gelişebilir. Ayak derini nemlendirici bir kremle yumuşak tut. Eğer ayakların çok terliyorsa ayak pudrası (sporcu pudrası) kullan. Ayağa tam oturan ayakkabılar giy.
Ayağını basınçtan ve nasır oluşmasından koru. Ayak tırnaklarını mümkünse düz kes.
Banyodan sonra tırnakları yumuşakken kes. Daha kolay olur. Tırnaklarını derin kesme. Kuaförde genel aletlerle pedikür yaptırma. Pamuklu çorap giy.

* Babam hepatit hastası. 2 yıldır tedavi görüyor. AFP diye bir test istemişler. İnternete baktım kanser testiymiş. Babam kanser mi? Lütfen doğruyu söyleyin
Öncelikle konuyu doğru anlaman ve ona göre yorum yapman gerekir. Parça parça bilgiler seni yanlışa götürür. AFP dediğimiz test alfa feto protein dediğimiz bir maddenin kısaltılmış hali. Belli bazı karaciğer kanseri, testis kanseri veya yumurtalık kanseri tanısında ve tedavisinin izlenmesine yardımcı olmak için bu test yapılır. Ancak sadece kanser tanısında kullanılmaz. Hepatit ve hatta siroz hastalarının takibinde de kullanılır. Karaciğer hücreleri yenilenirken AFP üretilir. Hepatit ve siroz gibi kronik karaciğer hastalıklarında AFP uzun süre yüksek düzeylerde kalabilir. Ayrıca babanın şu an ki gerçek durumunu sadece onu takip eden doktordan öğrenebilirsin. Bu söylediklerimin hepsi gerçek. Babanın hastalığını internetten takip etme. Merak
ettiklerini doktoruyla konuş.