DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Nisan 2014

Cinsel hayata stres darbesi

* 2 aydır midemde ekşime ve yanma vardı. Kardeşimin mide ilacını kullanmaya başladım. Midem rahatladı fakat bu seferde sertleşmem bozuldu. 34 yaşındayım ve işten ayrıldım. Streste erkeklik bu kadar etkilenir mi?
Evet etkilenir. Her türlü gerilim bedenin her çalışmasını etkileyebilir. İşini kaybetmek bir anlamda sosyal hayattaki iktidarını kaybetmek gibi hissedilirse cinsel hayattaki iktidarında etkilenir.
Her işte bir hayır vardır dersen bedenini korumuş olursun. Moral bozacağına yeni çareler, çözümler ararsın. Ayrıca mide ilacı diye bilinen ilaçlar bazen yan etki olarak sertleşmede azalma yapabilir.
İlaç almaya başladıktan sonra ortaya çıkabilecek her türlü şikayette aldığınız ilacın yan etkileri ihtimali akla gelir. O ilacı almayı kes. İç hastalıkları uzmanını bul ve tedaviye başla.

* Geçen gece yaş pasta yedim. İshal oldum. Doktor zehirli ishal olabilir dedi. Pastada ne zehri olabilir?
Özellikle gıdalar mikropların üreyebileceği özellikler taşır. Yumurta ve glikoz hem bakterilerin hem de virüslerin rahatlıkla çoğalacağı malzemelerdir. Pastalarda çoğu kez bu iki gıda da bulunur. Bazı mikropların kendisi değil ürettiği toksinler, başka bir ifadeyle zehirler hastalığa neden olur.
İshaller mikroplarla da toksinlerle de olur. Anlattığı budur. Gıdaları tüketebileceğiniz kadar alın. Yedikten sonra da ortada bırakmayın. Hele ki yaz mevsiminde hiç bırakmayın.

* 2 ay önce ülserim olduğunu öğrendim. Doktor geçen hafta üçlü ilaç verdi. Ancak şikayetlerim devam ediyor. Hepsini bir arada alınca midem bulandı. Bırakmak zorunda kaldım. Kullanabileceğim başka bir ilaç yok mu?
Ülser tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçlar vardır. Üçlü ilaç olarak tarif ettiğiniz ilaçlar genellikle 2 antibiyotik 1 mide asid salgısını düzenleyen ilaç olarak paketlenmiş ilaçlardır. Genellikle 'Helicobakter pylori' dediğimiz mikrobun ülserde bulunması nedeniyle tedaviye eklenir. Bu mikrobun sayısını, miktarını azaltmamız için antibiyotik tedavisi gerekir. Ancak hepsini bir arada içmeyin.
Mide asidini düzenleyen ilaçlar, açken kullanılır. Mide şikayetlerine göre yemekle birlikte 10 dakika aralıklarla kullanılabilir.
Yine de doktoruna danışmadan ilaç kullanma ve ilaç kullanmayı bırakma.
Eğer ülserinin nedeni var olan mikropsa ve bu mikrobun tedavisi tamamlanmazsa hastalık tekrarlar. Farklı ilaçlar için yine aynı doktor tarafından düzenleme yapılmalı.

* Doktor bey merakımdan soruyorum. Bu prostat ne işe yarıyor?
Prostat bezi erkeklerde bulunan yaklaşık 20 gram ağırlığında bir bezdir. Bir çeşit sıvı üretir. İnsan neslinin devamında hayati önem taşır. Yaptığı sıvı erkek üreme hücresi olan spermlerle ilgilidir.
Kadın cinsel organının rahime kadar uzanan kısmı spermlerin yaşaması için uygun değildir. Prostat sıvısı bu ortama karşı spermleri korur. Daha sonra hızlı hareket ederek rahim ağzından içeri girmelerini sağlayacak maddeleri üretir. Yani prostat sıvısı olmasaydı
kimse olmayabilirdi.