Lütfi Albayrak

LÜTFİ ALBAYRAK

Tarihi 25 Mayıs 2015

Uyandır Ma şekilleri

* Dürtme ile uyandırma: Uyandıracak şahıs uyuyan kişinin omuzundan tutarak sarsar ve "Hadi kalk", "Memet oğlum kalksana lan!", "Oğlum hadi kalk okula geç kalacaksın" gibisinden sözlerle uyuyan kişiyi kaldırmaya çalışır. Çok sık kullanılan bir yöntem olmasına rağmen bazen pek etkili olamayabilir.

* Sesle (bağırarak) uyandırma: Uyandıracak kişi uyandıralacak kişiye 2-3 metre mesafeden "Kalksana ulan", "Ulan kime söylüyorum kalk hadi" gibi ağır ifadeler ya da "Evren kalk bugün Cuma" gibi ifadeler kullanır.
Kullanılma sırasına göre yeri 2. veya 3. sırada olabilir. Bu yöntem kullanım sıklığı bakımından orta seviyededir. Bu yöntemi pek kullanmamalıyız. u
*Yorgan çekerek uyandırma:
Bu yöntem dürtme yöntemi kullanıldıktan sonra uyuyan güzel hala uyanmıyorsa yorganı baştan aşağı çekilir. Çok etkili bir yöntemdir fakat bazen çok kötü sonuçlar doğurabilir. Bu yöntemi kullanacak kişi uyuyanın mizacını bilmek zorundadır.

* Su ile uyandırma: Yöntemler arasında en etkili fakat en az kullanılanıdır. Etki gücü suyun miktarına göre değişir fakat bazen bir damla soğuk su bile uyuyan kişiyi yatağından çıkartmaya yeter. Tabi bu yöntemi kullanacak kişi başına gelebilecekleri de düşünmelidir.

* Buz ile uyandırma: Su ile uyandırmaya benzer fakat kullanılan materyal buzdur. Buz ense veya yanaklara sürülür. Uyuyan kişinin buna uzun süre dayanması mümkün değildir. Fakat bu da su ile uyandırmada olduğu gibi kötü sonuçlar doğurabilir.

* Öpmeyle uyandırma: Genelde eşler arasında, anne-oğul arasında, abi-kız kardeş veya ablaküçük kardeşler arasında kullanılır. "Uyandıracak kişi hadi canım kalk", "Bitanem bak sabah oldu kahvaltı yapacaz" gibi nazik ifadeler kullanılır.
Pek etkili olduğu söylenemez.
Ama yine de uygulanması önerilen bir yöntemdir.

* Romantizmle uyandırma: Sadece eşler arasında kullanılan yöntemdir. Uyandıracak kişi uyuyan kişiyi önce "Bebeğim hadi kalk" gibi bir ifadeyle uyandırmaya çalışır. Kişi uyansa bile naz yapar ve uyuyor rolü yapar. Ondan sonra saç okşamalar, gıdıklamalar başlar. Tabi sözlerle de devam edilir. Kişi yine uyanmaz veya uyuyor rolü yaparsa dudağa ufak bir öpücük kondurulur.
Muhtemelen rol devam eder.

* Diğer yöntemler: Akla gelebilecek diğer uyandırma şekillerinin tümünü kapsar. Çok az kullanılırlar.
Uyuyan kişinin üzerine hayvan atma, tekme tokat vurma v.b. yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerin sonu kanlı bitebileceği için tarafımızca önerilmemektedir…

YALNIŞ ANLAMA
Apartmana yeni taşınmış olan kiracı gece yarısından sonra ayaklarının ucuna basarak koridorda ilerliyordu.
Kapılardan biri açıldı ve içeriden çıkan kadın:
- 'Hah' diye haykırdı, şimdi gel bakalım. ve yakasına sarıldığı gibi onu hırpalamaya başladı. Adam güç bela kendini kurtardıktan sonra şöyle geri çekilip yüzü tanınacak hale geldiği zaman kadında bir şaşkınlık bir özür dileme: 'Aman Allahım' diyordu. Ne yanlışlık.
Ben sizi kocam sanmıştım' - 'İyi hoş ama' dedi adam.
- 'Benim halim ne olacak? Bizim kata çıkınca bütün bu yaptıklarınızı bir de
karım tekrarlayacak.'

ATATAA

Işaret parmağını ağzına sokup, "Aguk guguk" sesleri çıkartarak bebek taklidi yaptı. Azrail durumu anlayıp Temel'in oyununu bozmak istemedi ve gitti.
Ertesi gün Temel'i almak için geldiğinde Temel'in kendisine bir emzik bile aldığını ve yerlerde emeklediğini gören Azrail, Temel'e :
- Temel, gel attaaaa gideceğiz...

TATBİKAT
Komutan: - Arkadaşlar şimdi hepiniz buradan atlayacaksınız ve yere az kaldığında paraşütü açacaksınız. Eğer acılmassa 2'nci paraşütü devreye koyun der. Teker teker atlarlar Temel'le dursunda atlar. Yere inmelerine az kalmıştır. Dursun paraşütü açar. Temel de açmaya çalışır fakat acılmaz.Hemen dursuna söler.
-Ulan Dursin haa bu acilmiyi.
-Uşağum yedek paraşütü aç. Temel yedeğide açmaya çalışır fakat oda acılmaz.
-Ula tursin buda acılmadı.
Dursunda şu cevabı verir.
-Uşağum pirak da nasil olsa bu pir tatpikattur.

MASALLARDAN ÖĞRENDİKLERİMİZ

Sindrella: Hatun kısmının gece 12'den sonra sokakta işi yoktur.
Pamuk prenses: Her beleşe gelen elma yenmemelidir, kadınlar kadınları kıskanır, aynalar yalan söylemez.
Uyuyan güzEl: Kızlar uyurken yaşlanmazlar. Çirkin cadılar her partiye, güne davet edilmelidir, asla atlanmamalıdır.
Krmızı başlıklı kız: Sokakta her gördüğün zibidiyle konuşulmaz. Etraf evcil olmayan hayvanlarla dolu, dikkatli olunmalıdır.
Bugün ninesini tanımayan yarın kendini de tanımaz.
Çirkin ördek yavrusu: Çirkin ördek yavrusu: Güzelim deme bir sivilce yeter, çirkinim deme büyüyünce geçer.
Alice harikalar diyarında: Her tavşanın lafına kanma her gördüğünün peşine takılma.
Ali baba ve kırk haramiler: Şifreler iyi saklanmalı, onun bunun yanında bağırarak söylenmemeli, bankamatik kuyruğunda yabancılardan yardım alınmamalıdır.
Hansel ve gratel: Çikolatadan evler yenmemelidir. Can boğazdan gelir boğazdan da gider. Her yaşlı kadın nene değildir tümevarım olaraktan da her sakallı deden değildir.

AlkışlıYorum
Bir alkışta sabah erken okula gidecek çocuğunu uyandırmadan önce, kalkar kalkmaz içsin diye hazırladığı sütün bardak ebadını o kadar abarttığından, henüz uyanmaya çalışan, tek gözü açık "İneğin kendisini getirseydin bari" diyen çocuğa lütfen.