Lütfi Albayrak

LÜTFİ ALBAYRAK

Tarihi 23 Mart 2015

Matkapın sesi

İnsanı çıldırtmak bakımından 1 numara olan bir davranış şeklidir. Sabah mışıl mışıl yatağınızda uyumakta iken yan komşunun sınır tanımaz matkap sesi sizi güzel rüyalarınızdan uyandırabilir. Yeni güne küfrederek başlarsınız. Bu arada "Kardeşim bu saatte bu işi niye yapıyosun" diye soracak olsan, "Sen bu saatte niye uyuyosun, hede hödö" yanıtını almanız muhtemeldir. Siz gayet uyuz olmuş ve uykunuzdan edilmiş bir biçimde evinize dönersiniz.
Rüyanın ortasında, nerden ve niye geldiği anlaşılamayan bir sesle, "Anam anam, nooluyoo" efekti eşliğinde yorganı, örtüyü fırlataraktan insanı ayağa diker.
Paniğe kapılan bünyenin idrak süresi sonunda vardığı karar, üst kattaki komşunun tadilata başlamış olduğudur. "Hayırlara vesile olsun"dur. Bir müddet ağrı kesiciler eşliğinde yaşanacaktır çaresiz... Derken, ses kesilir. "Oh yau, sadece bir dübel içinmiş bunca tantana" dersiniz. Öyle olduğunu umut ederekten... Ama hayır, matkap bir kez çalışmaya başladığında, beyninizin ebesi anılacak kadar ileri gider. Her kısa sessizlik süresi bir umuttur, beyhude... Matkap sesiyle yaşamaya alışmak, bir uzakdoğu öğretisinin parçasıdır aslında. vücut ve ruh direncini arttırır. * Hayır sene oldu 2015, insanoğlu aya çıkmayı geçti yese güneşe çıkacak, hala şunun sessiz çalışan versiyonunu icad edemediler ya ben ona yanıyorum.

Yanlış anlama
Hemşire, hastane nöbetinden çıkınca eve döndü.
Kocasını uyandırmamak için yavaşça yatak odasına girdi.
Battaniyenin ucundan 2 yerine 4 ayak çıktığını görünce beyzbol sopasını aldı ve olanca gücüyle vurdu. Ardından kırarcasına bir kez daha vurdu.
Ciyaklayan bağırışlar arasında tıkanacak gibi oldu ve derhal mutfağa geçip bir bardak su içmek istedi. Baktı ki kocası mutfakta gazete okuyor.
Adam başını kaldırarak, "Canım, annenler bizde. Babanla bizim odaya aldım.
Uyumamışlarsa bir hoşgeldin desen iyi olur..." dedi.

Kaşık
Günün birinde mühendisin biri ziyaretlerde bulunmak üzere Çin'e gider. Bu ziyareti sırasında kazma kürekle baraj inşa eden büyük bir ekiple karşılaşır.
Mühendis o inşaatın şefine neden motorlu araç kullanmadıklarını sorar. Eğer motorlu araçlar kullanılırsa aynı işin birkaç ay içinde değil birkaç gün içinde bitirilebileceğini izah eder. Çinli inşaat şefi ise bunun çok fazla insanı işsiz bırakacağını söyler, istihdam yaratmak için kazma kürek ile baraj inşa ettiklerini söyler.
Bunun üzerine mühendis "Ben sizin baraj inşa etmeye çalıştığınızı sanıyordum.
Eğer isteğiniz istihdam yaratmak ise, işçilere kürek yerine neden kaşık vermiyorsunuz?" diye sorar.