Lütfi Albayrak

LÜTFİ ALBAYRAK

Tarihi 23 Mayıs 2017

Bilimsel Araştırmalara Göre Evlilikleri Uzatan 6 Taktik

Boşanma oranlarının her yıl daha fazla arttığı bir dünyada yaşadığımızı düşünürsek, büyük nimet sayabileceğimiz 20-30 hatta bir ömürlük evlilikler bizler için zor gibi görünüyor. E ne yapalım evlenmeyelim mi? Hayır tabii ki evlenin (hoş yapı gereği evlenmemesi gerekenler de var) hatta evlenmek isteyenler bu nedenle vazgeçmesinler diye üniversitelerin araştırmalarını bir araya getirdik.

Ucuz bir düğün
Prens ve prenses gibi bir kraliyet düğünü ile evlenmek ne güzel olurdu değil mi? Ama gelin görün ki araştırmalar öyle demiyor. Emory Üniversitesi'nin araştırmasına göre düğünü 10 bin-20 bin arasında yapanların evliliği 20 binden daha fazla yapanlara göre çok daha uzun sürüyor. Pahalı düğün yapanların boşanma oranı normal düğünün 3 katı.

Online bir sitede tanışmak
En sevdiği insanları internetten bulmuş biri olarak sosyal medyanın gücüne zaten inanıyordum, pnas.org'un araştırmasının mutlu ettiği kişilerden biriyim. Bu makaleye göre sosyal medya aracılığıyla sevgili eş bulanların boşanma oranı düşük mutluluk oranı yüksek.

Ama hayata sosyal medyada devam etme
Okey'de yeni sevgili bulanlar okuyor mu bu yazıyı? Boston Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre evlendikten sonra boşanma nedenlerinin başında Facebook ve diğer sosyal medya siteleri geliyor. E bizim dedelerin amcaların bile koşuşturmalarını görünce bu durum anlaşılır geliyor tabii.

Birlikte film izleyin, ikinizin de hoşuna giden şeyleri yapın
Amerikan Psikoloji Derneği'nin internet sitesinde yayınlanan bir makaleye göre (http://psycnet.apa.org/journals/ ccp/81/6/949/ ) düzenli film izleyenler düzenli bir ilişkiye sahip oluyor. Filmlerden önce ve sonra yapılan konuşmalar film araştırmaları ve birlikte eğlenceli vakit geçirmek de ilişkiyi canlı tutan değerlerden bazıları.

Anlattığı abuk da olsa eşinize cevap vermek
Ünlü psikolog John Gottman'ın çalışmalarına göre siz iş yaparken ya da çok önemli yazı okurken ortaya atlayan ve size 3 yıllık eski video izleten eş sadece ilgi istemiyor, sizden bu konuda yorum da istiyor. Bunu yapmayan 10 çiftten 3'ü boşanmış.

'Biz' demeyi öğrenin
California Üniversitesi'nin yapmış olduğu araştırmaya göre tekil şahısları kullanmak ilişkileri zedeliyor ve mutsuz evliliklere yol açıyor. Özellikle kavgaların sonlandırılmasında 'biz' önemli bir rol oynuyor. (http://newscenter.berkeley. edu/2010/01/27/couple_we_ness/ )

TELEFON
Temel Fransız ve İngiliz bir toplantıya katılmışlar.
Fransız:
- Biz yerin 50 metre altına indik ve telefon bulduk demek ki bizim atalarımız yıllar önce telefon kullanıyorlarmış.
İngiliz:
- Biz yerin 100 metre dibine indik telefona rastladık. Demek ki yıllar önce atalarımızın ataları telefon kullanıyorlarmış.
Sıra Temel'e gelmiş.
Temel:
- Biz yerin 500 metre altına indik hiçbirşey bulamadık demek ki bizim atalarımız asırlar önce cep telefonu kullanmışlar.

MEZAR
Temel uzun zamandır görmediği arkadaşı Cemal'le İstanbul'da karşılaşır:
-Uşak nasilsun pakayum?
-İyiyum...
-Çocuklarun nasuldur?
-Onlar da çok iyidur...
-Ha karin nasuldur?
Temel böyle sorunca Cemal'in birden yüzü değişir... Temel arkadaşının karısının geçen yıl öldüğünü hatırlayıp hemen şöyle der:
-Yani aynı mezarda mi yatayii?

ÇORAP
Ayakları çok fena kokan adam, bir arkadaşına birlikte tiyatroya gitmeyi teklif etti.
- Hay hay... Ama önce eve git, ayaklarını yıka ve temiz bir çorap giy.
Söz mü?
Tiyatroya gittiler. Yerlerine oturdular.
Aradan beş on dakika geçmeden etrafındakiler mendillerini burunlarına götürmeye başladı.
- 'Hani söz vermiştin?' diye sordu arkadaşı.
Gelen cevap bombaydı:
'Vallahi değiştirdim. İnanmazsın diye kirlileri de cebime koydum!..'

AlkışlıYorum
Ev misafir dolu, gaz çıkarmam gerekiyor ve ben tuvalete doğru gidiyorum. Ancak tuvalet de dolu ve ben salona dönüyorum. Bir süre beklememe rağmen tuvaletteki arkadaşımın işi uzuyor. Ben de, uyuyan kızımın beşiğini sallamak bahanesiyle, gazımı çıkarmak üzere kızımın odasına gidiyorum ve rahatça gazımı çıkarıyorum. Salona dönüyorum ve herkes dehşet içinde bana bakıyor. Bir süre bakıştıktan sonra herkesin gözü sehpanın üzerindeki Babyphone'a (bebek telsizi) dönüyor. Eh be canım karım, ne vardı onu salonun ortasına koyacak? Resmen canlı yayın yaptım!