Lütfi Albayrak

LÜTFİ ALBAYRAK

Tarihi 28 Ağustos 2016

Kebapçıda görülen hürmet

Herhangi bir lüks restoranda göremeyeceğimiz samimiyeti ve hürmeti esnaf lokantalarında ve kebapçılarda görürüz çoğu zaman. Öylesine güzeldir ki ortam insan kendini gerçekten değerli hisseder.
Ömür boyunca başka hiçbir yerde görülemeyecek hürmettir. Öyle bir hürmettir ki insana kendini değerli hissettiren şeyler listesinde ilk üçe girer. "Bi şey lazım mı abicim?, bi salata daha ister misin, çay da alır mısınız abicim?". İki ay uzak kaldıktan sonra ilk defa gören annemden daha iyi bakıyolar. Kebapçıdan bi çıkıyorum sanırsın bir paşa, bir şehzade.
Ben bu hissi pizzacıda "Hamuru incecik olsun mu?" sorusunda yaşayamıyorum veya bir lira farkla kolanızı ve patatesinizi "king boy ister misiniz" benim gururumu böylesine okşamıyor. Ama bir "hemen yeniliyorum abi ezmeyi" beni mest ediyor.
Şimdi yolu Adana kebapçılarına düşmemiş, kebap diye bir kısım et parçaları yedirtilmiş olan kitle ne diyor olm bu? diyebilir. Ama durum bu. Diyeceklerimi buraların meşhur bir sözüyle sonlandırıyorum. "O yediğiniz abur cuburlar boy boy, şimdi bi acılı Adana olacak idi oy oy." Kahve dükkanlarına gidip kasadaki çocuğa;
"Çayın taze mi?" diye sorabilecek bir vizyona sahip olduğum için bana hitap eden harekettir.
Vali kebabı yerken kendimi Viyana valisi gibi hissediyorum. Aynı hürmeti hayatta bir fast food zincirinde göremezsiniz. Mesela fast food zinciri bir dükkana giriyorum;
"Selamınaleyküm" dememle birlikte adam;
"1 tl farkla esselamın aleyküm almak ister misiniz" diyor resmen.
Mesela kebapçıda;
Az çorba, yarım şiş, 1,5 pide gibi farklı porsiyonlar sunulması bile müşteriye saygıdır.
Fast food zincirine girip;
"Bana az cheeseburger!" veya "yarım donut alabilir miyim?" diyebilir misiniz? Ha derseniz kasadaki adam Güntekin mal mal yüzünüze bakar.
Hürmetin dışında adam gibi yemek yiyip adam gibi ücret ödersin. Yemek üstüne gelen çay ücretsizdir. Bir de harbi adamlardırlar.
Siirte bir Büryan istedim. Sonra masada karabiber, pul biber diğer baharatları arıyorum.Garson geldi "abe ne arısen" dedi.
"baharat" dedim. "Yaw et ye et. Ete baharat eklenmez" dedi. Adam haklıydı et kaliteliyse baharat eklemenin mantığı neydi.

eksiseyler.com


BİR TEŞEKKÜR


Öyle güzel fikirlerle bazen karşılaşıyorum ki bunlardan bir tanesi Hatice Aktürk Oktay ve Ahmet Sedat Oktay çiftinden. Bilirsiniz düğün davetiyesi çok önemlidir. Fakat biliriz ki ne kadar güzel olsa da o düğün devetiyesinin sonu çöp kutusu olur. Ama bu güzel çift düğün davetiyesi olarak hep yararlı hem de çöp olmayacak bir fikir geliştirmişler. Tam 600 kitabı düğün davetiyesi olarak dağıtmışlar.



Bunlardan tam 50 tanesi de benim kitabım. Görünce acayip mutlu oldum. Böyle güzel fikirli gençlerin olması beni biraz daha umutlundırdı gelecek için. Kendilerine bu güzel fikir ve jest için teşekkür ederim. Kendilerinin muhtemelen dün gece düğünleri oldu. Onlara Allah'tan mutluluk ve sağlık diliyorum. Bir yastıkta kocasınlar.

AlkışlıYorum
Okulum 2. öğretim olduğu için genelde akşam saat 9 ya da 10 civarında ancak evde olabiliyorum. Son günlerde ise sevgilimle daha çok vakit geçirebilmek için anneme türlü bahaneler uydurmaya başladım. Dün gece eve 00:30'da geldiğimde annemin yaptığı yoruma hala gülüyorum: "Kızım senin okul 3. öğretim oluyor galiba artık!"