Lütfi Albayrak

LÜTFİ ALBAYRAK

Tarihi 2 Temmuz 2016

Esmiyor günler yar yar

Koltuğa malak gibi yayılırsın.
Başından süzülen damlacıklar sırt bölgesinde birleşerek küçük bir akarsu oluşturup vücudun alt tarafında birleşir. Kollarını kaldıracak dermanın kalmaz. Elinde mendil bir oranı bir buranı silmeyi bile bırakmış, göz kapakların bu durumu protesto ederek yarıya inmiş durumdadır. İşte o an ağzından yarım yamalak ellerini de yelleyerek çıkar o müthiş acınası söz: 'ESMİYOR'
Çığlığın tonuna ve sonuna eklenen tamlamalara göre vahamiyetin derecesi değişen, klimasız ev nidası. Bir yaz geceleri klasiği. Genelde buharlaşmadan önce söylenilen son söz.
Hacım ne bekliyorsun acaba Temmuz'un ortasında kar mı yağsın nedir? Tabi sıcak olacak, ortalık yanacak ama buna sanki Big Bang'den bu yana sadece bu yaz oluyormuş gibi tepki göstermek neden? Ama esmiyür işte. Ne olursan ol kim olursan ol bu söz öbeğini söylersin. Bakarsın cama pencereye perde biraz kımıldar o an dondurma reklamlarındaki kızgın kumlardan serin sulara ayak basmak gibi hissedersin.
"Len hafif sağdan vurdu gibi. Dur bakim bi yok la yokk esmüyür" Bugün Marmaray'da vantilatörle karşıya geçen bi abla gördüm. Baya böyle omuzlamış götürüyo. İnsanlar gittikleri yere artık böyle gidiyolar heralde.
Metronun gelirken yaptığı rüzgara hamd ediyoruz. 5 dakikada bir kliması olan mağazaya girip bi şeyler bakıyomuş gibi yapıp biraz serinleyip tekrar dışarı gerçeğe sıcağa dönüyoruz. Bütün hayat yavaşlamış mayışmış gibi. Ağır çekimde ilerliyo her şey.
Hatta sabah kalktığında terlerin senin silüetini yatağa resmetmiş durumda olur.
Bazense rüzgara bile hayıflanırsın "iki gün önce bi esti sanki tencere kapağını açmıssın gibi. Böyle eseceğine esmesin efendim." Bir de bunun "Sıcak değil de nem çok"u var. Onu da yarın yazayım.
Çünkü çok sıcak esmüyür.

MİNİBÜS
Temel ile Dursun, İstanbul'da minibüsle bir yere gidiyorlarmış...
Şoför "Levent, Fatih, Eyüp" diyormuş.
Dursun sıkılmış ve Temel'e:
"Ula Temel, ne zaman ineceuk?" demiş...
Temel de demiş ki:
"Çatlama ula, ismimuz okunsun ineruk!"

AlkışlıYorum
En üst katta oturup çatısı akıtan arkadaşım, kat mülkiyet kanununa göre apartmanın yaptırması lazım diye yönetime başvurmuş. Alt katında oturan yönetici de reddetmiş. Salonun ortasına damlayan suyun yanından alt kata matkapla bir delik açan arkadaşım suyun aşağı akmasını sağlayınca, ertesi gün sorun giderilmiş.