Tarihi 2 Temmuz 2015

Oyun bitti

Yunanistan'da Aleksis Çipras liderliğinde Syriza'ın seçimleri kazanması, Türkiye'de bazı solcuların hayranlığına mazhar olmuştu.
Türkiye'de seçim sonuçlarının, solun yükselişinin işareti olduğunu iddia edenler oldu.
Nitekim 7 Haziran seçimleri sol için yine hayal kırıklığı oldu.
Aynı hayal kırıklığını bir kez daha Syriza ile yaşıyorlar.
Syriza'nın açılımı Synaspism Rhizospastik Arister, yani Türkçesiyle Radikal Sol Koalisyonu.
Adından da anlaşılacağı üzere Syriza birçok sol grubun oluşturduğu bir parti. Bugün parti içinde Maoculardan, Troçkistlere, demokratik sosyalistlerden, ekolojistlere sol içi birçok farklı grup ve politik eğilim bulunuyor.

İFLAS KAPIDA
Yunanistan'ın IMF'ye olan 1.6 milyar euroluk ödemesi öncesinde, Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'ın kurtarma programını uzatmayı reddetti. Bu gelişmeler halkta paniğe neden olarak Yunanlılar'ın ATM'lere akın etmesine yol açtı. Mali İstikrar Konseyi, Atina Borsası'nın ve bankaların açılmaması kararını aldı. Ülke kağıt paranın bankalardan çıkışına karşı sermaye kontrolü başlatırken ATM'ler kapandı. Atina Borsası'nda ise 1 hafta işlem yapılamayacak. ATM'lerden günlük çekilebilecek para miktarı ise yarından itibaren günlük 60 euro olarak belirlendi. Başbakan Çipras, Yunanistan'a kredi sağlayan kuruluşların yeniden nakit akışının sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları 5 Temmuz'da referanduma götürme kararı almıştı. Yeni kredi gelmediği taktirde Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma ihtimali var. Yunanistan'a yeni bir paket sunamayacağını açıklayan, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'de Yunanistan'a kapıları kapattı. Yunanistan'ın Euro'dan çıkışının sonuçlarının ne olabileceğini kimse bilmiyor. Temerrüde düşmesinin veya borçlarının affedilmesinin uzun vadede sonuçları da bilinmiyor. Avrupa Birliği'nin her önerisine kapıları kapatan Syriza, Yunanistan'ı tarihinin en büyük krizine taşıdı. Umarım Türkiye'de sol desteklediği bu gelişmelerden sonra kendi özeleştirisini yapar.