Tarihi 22 Ağustos 2014

Jackson Hole toplantıları

Jackson Hole, ABD'nin kuzeybatısında Wyoming eyaletinde Teton Sıradağları eteklerinde bulunan ve içinden Snake Irmağı geçen vadideki bir kasaba. ABD Merkez Bankası (FED), 1978 yılından beri ABD'nin Jackson Hole kasabası yakınlarındaki milli parkın içinde yıllık bir sempozyum düzenliyor. Bu sempozyum 21-23 Ağustos'ta yapılıyor. Her yıl bir konu seçiliyor, konuyla ilgili akademisyenler ve merkez bankacıları ve diğer devlet görevlileri davet ediliyor. Başta FED Başkanı olmak üzere birçok merkez bankası başkanı bu toplantılara katılıyor. Bu yıl sempozyumda öne çıkacak noktalar ise istihdam ve büyüme. Faiz artırım tarihinin bu toplantıdan sonra netleşmesi bekleniyor.
Bugün bu toplantının detaylarına fazla girmeyeceğim. Dikkat çekmek isteğim konu başka. Türkiye'deki kamu kurumlarının halen bu ve benzeri toplantılarını İstanbul ve Ankara merkezinde yapmayı tercih etmeleridir. Örneğin; bizim Merkez Bankamız her yıl İstanbul'da benzeri toplantıya ev sahipliği yapıyor. Bu toplantıya daha önceki yıllarda katılma fırsatı buldum.
Son yıllarda bu toplantıya benim gibi birçok kişi katılmayı tercih etmiyor. Merkez Bankası her yıl bu toplantıyı düzenlemesine rağmen gündem oluşturamadığı gibi, İstanbul'un merkezinde lüks otellerde düzenlenen bu toplantılar ömrünü doldurdu.

MERKEZ GÜNDEM OLUŞTURMALI
Jakson Hole, doğa harikası bir yer.
Akademik tartışmalara zemin hazırlamak için Kansas City FED, 1970'li yıllarda Kansas City'de her yıl bir sempozyum yapmaya başladı. Paul Walker FED Başkanı olduğunda sempozyumun Kansas City'de yapılmasına itiraz etmiş, "Tabiatı iyi olan bir yerde, balık tutabileceğimiz bir yörede bu toplantıları yapalım" önerisini getirmiş.
Bildiğim kadarıyla bu yıl Erdem Başçı bu toplantıya katılacak. Sayın Başçı, Türkiye'ye döndüğünde ilk iş daha geniş katılımlı, İstanbul ve Ankara'nın dışında marka yaratacak bir yerde toplantının yapılması için talimat vermeli.
Buradan sormak istiyorum, Merkez Bankası'nın son düzenlediği toplantıda kimlerin, ne konuştuğunu hatırlayan var mı?
Ben katılmadığım için bilmiyorum, katılanlar varsa lütfen hatırlamaya çalışsın.