Tarihi 21 Nisan 2014

Faizler ne zaman düşer?

Tüketiciler ve KOBİ'ler Merkez Bankası'ndan faiz indiriminin ne zaman geleceğini merakla bekliyor. Bu yıl orta vadeli plan doğrultusunda yüzde 4 büyüme hedefi var. Bu hedefin gerçekleşebilmesi için de mutlaka faizlerin düşmesi gerekiyor.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, son katıldığı toplantılarda, faiz indiriminin ne zaman ve nasıl olacağına ilişkin net mesajlar vermedi. Başçı'nın açıklamalarının satır aralarından, faiz indirimi için bir süre daha bekleneceği ve faiz indiriminin kademeli olarak yapılacağı anlaşılıyor.
Ancak bazı okuduğum görüşlerde, Başçı'nın açıklamalarından faiz indirimine başlamasının çok uzun zaman alacağı gibi bir hava oluşturulmaya çalışılıyor. Bu tespit son derece yanlış. Merkez Bankası'nın faiz artırımına zemin hazırlayan durum, Amerikan Merkez Bankası FED'in tahvil alımlarını bu yıldan itibaren azaltmaya başlaması idi. Likiditenin gelişmekte olan piyasalardan çıkışı TL üzerinde baskı yaratmıştı. TL'nin de dahil olduğu birçok gelişmekte olan para birimi dolar karşında kayıplara uğramıştı. Bugün baktığımızda, seçim sonrası süreçte siyasi ve ekonomik istikrarın devam etmesi, TL'nin tekrar dolar karşısında güçlenmesini sağladı. TL'nin güçlenmesi ile gösterge faizin tekrar tek haneli rakamlara düşmesi önümüzdeki aylarda faiz indirimi için zemin oluşturmaya başladı. Bu yıl faizlerin düşmesi zor ya da faizler hiç düşmeyecek gibi bir hava yaratılmaya çalışılıyor. Bu tür yorumlar kötümser tahminlerden öteye gitmeyecektir.

FAİZ BEKLENTİSİ GERİLİYOR
Merkez Bankası'nın Nisan ayı beklenti anketinde faiz tarafındaki olumlu gelişmeyi gözlemleyebiliriz. Ankete göre BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 11.00 iken, bu anket döneminde yüzde 10.16'ya geriledi.
TCMB Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 10.23 ve yüzde 10.00 olarak gerçekleşti.

TEMMUZ'DA İNDİRİM GELEBİLİR
Ankete göre; neredeyse faizlerin tamamında gerileme var. Başçı, faiz indiriminin kademeli olacağını söylemişti. Bu beklentilerin kredi ve mevduat faizlerinde küçük de olsa etkisi başladı. Özellikle mevduat faizlerinde son üç aylık döneme göre gerileme var. Merkez Bankası'nın faiz indirim kararında Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında gelecek olacak enflasyon rakamları önemli rol oynayacaktır. Özellikle Mayıs ayından itibaren enflasyonun düşmeye başlaması ve Haziran ayında devam etmesi Merkez Bankası'nın işini kolaylaştırır. Ancak Merkez Bankası'nın olası faiz indirimine başlaması durumunda faiz indirimlerinin kademeli olması beklenmelidir. Merkez Bankası olası faiz indiriminde enflasyon ve cari açıktaki gelişmelere bakacağının altını çizdi.