Tarihi 14 Ocak 2012

Piyasalarda Fransa alarmı!

Cuma günü piyasalar kapanırken uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P, bazı Euro Bölgesi ülkelerinin kredi notlarını düşürebileceğini açıklamıştı.
Hangi ülkelerin ve ne zaman düşürüleceğine ilişkin net bir açıklama yoktu. Ancak bazı tahminler vardı. Kuruluş, 2011 yılında 15 Euro Bölgesi ülkesinin kredi notunu düşüreceği yönünde uyarı yapmıştı.
Tahminlere göre not indiriminin önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyordu. Ancak dünkü açıklamalarla birlikte Avrupa borsaları günü kayıpla kapatırken, ABD borsaları açılışta değer kaybetti.

Kredi notları düşerse...
Kötüleşen borç krizi bölgenin diğer güçlü ülkelerini etkilemeye devam edecek. S&P, geçtiğimiz Aralık ayında yüksek kredi notuna sahip Avusturya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Lüksemburg, Almanya ile diğer 9 ülkenin kredi notunu indirim için izlemeye aldığını duyurmuştu. Cuma günü gelen açıklamaların ardından kuruluş önce Fransa'nın, ardından da Avusturya'nın kredi notlarını indirdiğini açıkladı. Özellikle Avrupa'nın en büyük üçüncü ekonomisi olan Fransa'nın notunun düşmesi, diğer kredi notu yüksek ülkelerin de risk altında olduğunu gösteriyor.

Kara Pazartesi olur mu?
Önümüzde hafta muhtemel not indirimleri devam ederse krizde yeni bir döneme girilecek.
Belki uluslararası piyasalar yakın geçmişte yaşanan kara Pazartesiler kadar ağır bir travma yaşamayacak ama, krizin derinleşeceğine yönelik sinyalleri güçlendirecek.
Not indirimlerinin Euro Bölgesi'nin lokomotif ekonomilerini etkilemeye başlaması ile başta ABD ve Avrupa olmak üzere borsalardaki kayıplar sertleşecektir.
Avrupa'daki krizin derinleşeceği endişesi likidite talebini güçlendiriyor. Euro/TL'de aşağı yönlü hareket güç kazanırken, mevcut gelişmeler dolar/TL'yi destekliyor.