Tarihi 10 Aralık 2011

AB yol ayrımında

2011 yılının son kritik zirvesinde AB liderleri son kez bir araya geldi. Zirvede alınan kararlar euroyu kurtarır mı? Bunu söylemek için çok erken. Ancak bu zirvenin diğerlerinden önemli farkı, AB'nin bir yol ayrımında olduğudur. Euro alanının hızlı büyümesi ile yapılan hatalar kadar, siyasi birliğin de tam olarak sağlanamadığı ortaya çıktı. İngiltere'nin sert muhalefetinin önümüzdeki dönem artması bekleniyor. Mali birliği sağlama konusunda kararlı davranan Fransa ve Almanya'ya karşı İngiltere'nin çekinceleri AB içindeki derin çatlağı ortaya çıkardı. İngiltere'nin euro alanı içinde olmama konusundaki kararlı tavrı hiç şüphesiz Fransa ve Almanya'yı rahatsız ediyordu. Fransa ve Almanya'nın AB üyesi ülkeleri, İngiltere'ye karşı arkalarına almaları bir güç dengesizliği gibi görünse de, söz konusu İngiltere olunca işin aslının böyle olmadığı zamanla daha iyi görülecektir.

AB'yi ağır resesyon bekliyor
Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ekonomik görünüme karşılık politika faiz oranını 25 baz puan indirerek, yüzde 1 seviyesine çekmesine karşın, 'sıkılaştırılmış mali politikalar' resesyon riskini daha da arttırıyor. Mali birliği sağlama konusunda Maastricht Kriterleri uyarınca bir ülkenin kamu borcu gayri safi milli hasılasının yüzde 60'ını, bütçe açığının ise yüzde 3'ünü aşmaması ilkesi AB'yi çok zorlayacaktır. 2012'de kamunun harcamadan kaçınması, zayıf tüketici harcama eğilimi ile birleşince resesyonun derinleşmesi şimdiden kaçınılmaz görünüyor. AMB de bu riskin farkında olacak ki, 2012 yılı için büyüme tahminini yüzde 1.3'ten yüzde 0.3'e düşürdü.

Euro için riskler devam ediyor
Euronun zayıf görünümünün bir süre daha devam etmesi beklenmelidir. Piyasalar, zirveden çıkan kararların euroya olan güveni sağlama konusunda yeterli olmadığı konusunda hemfikir. Avrupa'nın çözmesi gereken 'büyüme', 'kamu borcu' ve 'bankacılık sistemi' olmak üzere 3 sorunu var. AB, bu 3 sorun arasında sıkışmış durumda. Son yapılan güncellemeye göre AB bankalarının sermaye ihtiyacı 115 milyar euro. 2012 yılında bankaların
sermaye ihtiyacı daha da artacaktır.