Hayri Ülgen

HAYRİ ÜLGEN

Tarihi 22 Ağustos 2012

Özel sektör Türk futbolundan neden kaçtı

Asıl burada benim kafama takılan bazı sorular var. Acaba ülkemizde özel sektör neden futboldan uzaklaştı ve sponsor bulamayınca kamu kuruluşları bu işin içine neden girdi. İşte bu sorunun cevabını önce spor kamuoyu olarak bulmak zorundayız. Tamam son iki yılda futbolda yaşanan şike süreci, spordaki şiddet, Türkiye'nin 2010 Dünya Kupası ve 2012 Avrupa Şampiyonası'na gidememesi bunların hepsi etkili oldu.
Ancak bu olumsuz tabloyu düzeltecek futbolun patronları da projeler ortaya koymadan kısa sürelerle görevlerinden ayrıldı. Ama lafa gelince bilmem Avrupa'da ekonomik yayın geliri olarak şu sıradayız, futbolumuzun kalitesi şu düzeyde deniyor ama neden acaba özel sektör futbolumuzdan kaçıyor. Spor Toto Süper Lig'de sezon başladı, PTT 1. Lig de haftaya başlıyor ama takımlarımız sponsor bulmakta zorlanıyorlar. Sorumlusu kim…

TRT ELİNDEKİNİN DEĞERİNİ BİLEMEDİ
Herkes kendine göre cevaplar verecektir ama TFF 1. Lig'de Bank Asya'yı kaçıran neden belliydi. Yayıncı kuruluş TRT maalesef elindeki malın değerini bir türlü bilemedi. Tüm maçların yayın hakkı elinde, istediği programları yapabilecek ekibe sahip ancak gelin görün ki ne maçların naklen yayınlanma programını doğru dürüst yapılıyor ne de programları. Sponsor olan firma tabiî ki kendini ekranda görmek isterken TRT maalesef kamu kurumu olduğu için bu kadar basit bir olayı bile çözümlemekte zorlanıyor. Halbuki maçların yayınlanma programı güzel yapılsa iyi programlar yapılsa sponsorlar ekranda kendilerini görse acaba kaçarlar mı ?

SPONSORUN İSMİ ZİKREDİLMEDİ
Geçen yıl yapılan maç programlarının dağılımının kötü olması, Bank Asya adı altında yapılan programın bu ligden haberdar olmayan kişiler tarafından yapılması, program içinde söylenen "Az sonra Futbol Ateş'inde Galatasaray'ın Fenerbahçe'nin Beşiktaş'ın maçı başlayacak anonsları" insanların kafasına kazındı. Bu lige isim sponsoru olan Bank Asya'nın ismi inanın Futbol Ateş'i programı kadar bile zikredilmedi. Böyle olunca Bank Asya gibi TFF ismini veren ayrıca birçok takıma da sponsor olan bir kurum bir anda elden uçup gitti. Bu konunun çok iyi irdelenmesini bekliyorum. Yetkililere duyurulur.

GENÇLER'İN KOMUTANI OKTAY DELİBALTA
Ankara Süper Lig'de tek bir takım kaldı. O da Gençlerbirliği. Pazartesi günü Antalyaspor önünde adeta takım öldü öldü dirildi. Ama son 9 dakikada hayata döndü ve farklı bir galibiyetle haftayı üç puanla kapatarak liderliğe yükseldi. Gençlerbirliği teknik direktörü Fuat Çapa, gerçekten takımı ile bütünleşmiş mücadele eden bir kadro kurmuş. Antalya karşısında giden maçı geri getiren akıllı bir hamle maçı geri aldı.

OYUNA ALINMASI AKILLI BİR TERCİHTİ
Özellikle Oktay Delibalta'yı oyuna alması akıllı tercihti. Süratli ve çabuk oyuncu. Oktay da hocasını utandırmadı attığı golün yanında asist yaparak takımına son 9 dakikada galibiyeti taşımasında başrol oynadı. Bravo Çapa, bravo Delibalta…


YENİ SEZON BAŞLIYOR
BU arada PTT 1. Lig'de 2012-2013 futbol sezonu cumartesi günü oynanacak maçlarla başlıyor.
Yeni sezonun herkese hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Centilmence geçen güzel bir lig olsun.


ALKIŞLAR SENİN İÇİN HAMZA HOCA
Geçen yıl Akhisar Belediyespor'u Bank Asya'da takımı şampiyonluğa taşıyarak Süper Lig'e çıkaran Hamza Hamzaoğlu, Süper Lig'de üç puanla merhaba dedi. Geçen yıldan da hatırlanacağı gibi bu ligin en iyi hocalarından birisi olan Hamza hoca, lig başlarken takımın düzenini bozmadan kulübün bütçesine göre hareket ederek bir kadro oluşturdu. İlk hafta acaba Akhisar ne yapar bu takım düşer diyenlere de çok güzel bir cevap verdi. Hamza'nın talebeleri Eskişehirspor deplasmanından 1-0 galibiyetle dönerek tüm Akhisarlılara çifte bayram yaşatmasını bildi.
Tebrikler Hamza Hamzaoğlu…

BATALLA&PİNTO ORTAKLIĞI
Bursasporu geçen sezon başarıya taşıyan Pablo Batalla ve Sebastian Pinto, attıkları gollerle Yeşil-Beyazlı takımı adeta bütünleştirmiş. Batalla, Bursaspor forması altında geldiğinden bu yana 49 maça çıktı.
15 gol ve 17 gol asiste yıldızlaştı. Pinto da ona eşlik etti. Golcü oyuncu devre arasında gelmesine rağmen Batalla ile müthiş bir uyum yakaladı ve müthiş bir ikili oluşturdu. Şilili oyuncu, attığı 14 gole bu hafta Kayserispor'a muhteşem bir gol atarak bu sayıyı 15'e çıkardı.

ERTUĞRUL SAĞLAM'IN KATKISI ÇOK BÜYÜK
Takımına deplasmanda üç altın değerinde puan kazandırdı. Ertuğrul Sağlam, bu süper ikiliyi adeta bütünleştirerek gol yollarında takımına üretkenlik kazandırdı. Bu ortaklığa nazar değmesin.

HOŞGELDİN PTT
Geçtiğimiz yıllarda Bank Asya 1. Lig ile özdeşleşen TFF 1.Lig'in yeni ismi uzun uğraşların ardından PTT 1. Lig oldu. Malum liglerin isimleri de sponsorluklar sayesinde bir marka olmaya devam ediyor. Bank Asya, sponsorluk sayesinde de tanıtımına büyük katkılar yaparak adından söz ettirdi ve bankalar arasında kendine iyi bir yer edindi. Buradan da TFF 1. Lig'e katkılarından dolayı Bank Asya'ya teşekkür ediyorum. Artık şimdi yeni bir isim ile TFF Birinci Lig yoluna devam edecek. Muhakkak ki futbolumuz PTT'ye de büyük katkılar yapacaktır. Onlar da mutlaka bunun faydasını göreceklerdir.


BÜYÜK ALTAY DÖNÜYOR MU?
TSYD Ege Turnuvası'nı kazanarak büyük sükse yapan Altay, yeni sezon öncesi umut verdi. Kendisi bir alt ligde olmasına rağmen PTT 1. Lig'de mücadele eden Bucaspor, Denizlispor ve Göztepe'nin bulunduğu turnuvada şampiyonluğu kazanan Altay, tüm tebrikleri hak etti. Bana göre Altay'ın yeri 2. Lig değil Spor Toto Süper Lig olması gerekiyor.
Ama nedense yanlış yönetimler Altay'ı buralara kadar düşürdü. Bana göre Altay, en kısa sürede toparlanır ve tekrar hak ettiği yere döner.