Tarihi 8 Temmuz 2010

Fast-food ve şişmanlık

Diğer adıyla hızlı yemek sunumu ve hızlı yemek yeme
Altında yatan sorun, zamana karşı yarışma ya da zamanı iyi kullanamama…
Zaman nasıl iyi kullanılmıyor; anne ve babanın çalışma, gençlerin okul hayatları derken mutfakta yemek hazırlamak için geçirilen süreler her geçen gün kısalıyor.
Yemek, evde ya da buzdolabında olmayınca en kısa yoldan hızlı yemek sunumu yapan yerlere müracaat ediliyor.
Bu tarz yemek mekanları hızla çoğalıyor.
Ayaküstü atıştırma kültürü de ne yazık ki yaşantımıza o oranda çabuk yerleşti.
Hızlı yeme, çiğnemeden, parçalamadan yutma alışkanlıkları şişmanlığı istatistik olarak yüzde dağılımını da arttırıyor.
Siz önünüzdeki yiyeceği ne kadar hızla yerseniz, beyinden mideye giden süreyi dolduruncaya kadar midenizi de aşırı doldurursunuz.
Menüde seçimlerdeki yapılan yanlışlıklar kilo artışına neden oluyor.
Patates kızartması, mayonezli soslu hamburgerler, kolalı normal içeceklerin tercih edilmesiyle bir anda midenize 2000 kalori giriyor.
Bu kadar kalori, bir gencin ya da gelişmiş bir bayanın günlük tüketmesi gereken kalori miktarı kadardır.
Bir öğünde bu kadar çok kaloriyi alan bir insan diğer öğünlerde hiçbir şey tüketmemesi gerekir.
Diğer öğünlerde yemek yenilmediğinde de tüm sistemin bozulmasına neden olunur.
Mideye inen bu aşırı yiyecekler sonunda belinizde, sırtınızda, kolunuzda ve bacaklarınızda yağ olarak karşınıza çıkıyor.
Hem sağlığınız, hem de ruhsal güzelliğinizi ve görünüm güzelliğinizi bozan bu yağları sevmek oldukça zordur.
Yağlı bir bedeni seviyorum, onun ile çok mutluyum, iş verimimi, kaliteli ve sağlıklı yaşamımı olumlu etkiliyor diyen bir kişiye meslek hayatımda rastlamadım.
Sık olmamak kaydıyla, tüketilirse mönü seçiminde doğru ilkelere uyulursa; hızlı tüketim şişmanlıkta o kadar etkili olmayacaktır.

YARIN: ALTERNATİF BESLENME NASIL OLMALI?