Tarihi 27 Mayıs 2010

Besinleri kararında tüketin

Yemek yemezseniz vücudunuz enerji kaynağı olarak vücut yağ depoları yerine karbonhidrat ve protein gibi diğer enerji depolarını kullanacaktır.

Sık sık hafif yemekler yemek çok yemeyeceğiniz anlamına gelir ve vücudunuz alınan kalorileri biriktirmeden hemen kullanır.


Az ve sık yemek, kan şekeri seviyesini sabitleştirir düşük kan şekerine bağlı düşük enerji düzeylerini ve ruhsal sarsıntıları önler.

Karaciğerin parçalanarak beyin yakıtı oluşturmak için glikoz şeklinde kana karışan karbonhidrat deposu vardır. Bu depo sadece 4-5 saat yetebilecek kapasitededir.


Sürekli takviyeye gereksinim duymaktadır.

4 saatten fazla yemek yemeden durursanız, kan şekeri seviyeniz düşer ve kendinizi yorgun, sinirli, konsantrasyonsuz hissedersiniz.


Özellikle yüksek karbonhidratlı küçük yemekleri birkaç saatte bir tüketmek kan şekeri seviyenizi koruyacaktır.

Yemeksiz 5-6 saat geçirmek kan şekeri seviyesini düşürmenin yanı sıra vücudu açlık konusunda kışkırtarak ve hali hazırda kilo alarak depolanmış kalorilerin korunması yönüne gidecektir.


İşte,geceleri yemek yemenizin, uzun uyku saatlerinden sonra kahvaltı etmenizin nedeni budur.

BUNLARDAN AZ TÜKETİN

1. GRUP:Şeker katılmış kahvaltı tahılları, tatlı hamur işleri, pastalar, kızartılmış patates, çikolatalar, şekerlemeler, bisküviler.
2. GRUP: Avokado, Hindistan cevizi, yapay şurup içinde konserve meyve, tatlandırılmış meyve suyu.
3. GRUP: Kızartma ve sote sebzeler, kremalı, mayonezli salatalar.
4. GRUP: Yağlı balıklar (uskumru, somon, alabalık) derisi ile kızartılmış kümes hayvanları, sosis, salam, sucuk, pastırma, koyun pirzolası, börekler, burgerler, kuruyemişler, yumurta.
5. GRUP: Kaymaklı, yağlı süt - yoğurt, yağlı peynir, krema, dondurma.
6. GRUP: Tereyağı, margarin.

BUNLARDAN ÇOK TÜKETİN
1.GRUP: Kahvaltılık, tahıllar, grisini, erişte, şehriyeler, pirinç, kuskus, patates, yer elması
2.GRUP: Taze meyveler, kuru meyveler, doğal suyu içinde konserve meyveler
3.GRUP: Çiğ haşlanmış sebzeler, sebze suları, düşük kalorili salatalar
4.GRUP: Beyaz etli balık (Kalkan, morina, dil balığı, pisi balığı ve mezgit) Orkinos balığı (salamura veya haşlanmış) midye, kümes hayvanları eti (derisi soyulmuş) çok ince bir dilim koyun ya da sığır eti, ciğer, böbrek, fasulyeler, mercimek ve nohut.
5.GRUP: Az yağlı ve yağsız süt, az yağlı yoğurt, az yağlı peynir, köy peyniri, diyet dondurma.
6.GRUP: Zeytin, yer fıstığı, ayçiçeği, zeytinyağı, susam veya soya yağı.