Tarihi 31 Ağustos 2014

Ekonomi tam gaz

Önceki gün Ekonomi Devrimi başlığı ile verdiğimiz manşetimizde, neredeyse bir asra yakın sürede ulaşılamamış ekonomik hedeflerin, 12 yıllık AK Parti döneminde yakalandığını rakamlarıyla ortaya koyduk.
Türkiye, bu dönemde milli gelirini 3.5 katına çıkartırken; enflasyon, işsizlik, büyüme, ihracat gibi verilerde, hayal edilemeyen noktalara geldi.
Paradan 6 sıfır atılması, İMF'ye borcun bitirilmesi gibi devrimler gerçekleşti.
Bunların dışında, Türkiye dünyanın bile gıptayla bakıp, kıskandığı mega projeleri de bir bir başlattı. Hızlı trenden Üçüncü Köprü'ye, Marmaray'dan Üçüncü Havalimanı'na kadar tüm projeler, içte ve dıştaki tüm engelleme çabalarına rağmen devreye girdi.

HEDEF 2023

Yeni Türkiye
'de, halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte, Ahmet Davutoğlu Başbakanlığında görevi devralan 62. Hükümet, bu kazanımları ileriye götürecek ve yenilerini ilave edecek iradeyle yoluna devam ediyor.
Türkiye'nin ekonomideki bu atılımını durdurmaya çalışanların hevesi kursağında kalırken, artık geriye dönüş olmayacağını artık anlamış durumdalar.
62. Hükümet'in ekonomi yönetiminde önemli bir değişiklik olmaması istikrarın süreceğini de gösterdi. Bu arada Numan Kurtulmuş gibi ekonomiye hakim bir ismin kabinede yer alması, Nurettin Canikli'nin bakan olması da ekonomi yönetiminin gücünü artırdı.
10 ay sonraki seçimlerde üç dönem kuralı gereği aday olamayacak bakanların yerine de böylece bir hazırlık süreci sağlandı. 2023 için konulan yüzde 5 işsizlik, 500 milyar dolar ihracat ve 2 trilyon dolara ulaşmış, dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri olma gibi hedeflere hiç hız kesmeden devam edileceği mesajı da bir kez daha verildi.
Ekonomi yönetimindeki bakanların masasında yine büyük projeler ve reformlar bekliyor... Öncelikli olarak bakanlar 2015-2017 dönemini kapsayacak Orta Vadeli Plan için Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında bir araya gelecek. Sonra da kendi ajandalarındaki konulara odaklanacak.

GÜNDEM YOĞUN

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Üçüncü Havalimanı gibi dev yatırımların tamamlanması, Kanal İstanbul'un başlatılması, Yüksek Hızlı Tren'in tüm Türkiye'ye yayılması gibi mega projelerin takipçisi olacak Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin en önemli gündemi, Türkiye'yi yeniden inşa edecek kentsel dönüşüm süreci olacak. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin gündeminde ise yine ihracat var. Değişen dünya dengeleri ile yeni pazarların bulunması bu noktada önem kazanacak. Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in gündeminde ise büyük emek harcadığı Torba Yasa ile gelen değişiklikler olacak. Emeklinin, memurun, işçinin, sendikaların gözü yine Faruk Çelik'te olacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na getirilen Nurettin Canikli'nin ilk gündem maddelerini ise Perakende Yasası ve yeni Tüketici Yasası'nın uygulanması oluşturacak. Enerji Bakanı Taner Yıldız ise hem alternatif enerji yatırımları hem de özellikle Kuzey Irak petrolü gibi konuları gündeminin ilk maddesine alacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir yandan Gelir Vergisi Yasası, bir yandan 2015 bütçesi hazırlıkları ile uğraşırken, bir yandan da yeni kadro talepleri ve maaş zammı isteklerini gündeminde tutacak. Tarım Bakanı Mehdi Eker ise hem tarımda hem hayvancılıkta verimin ve üretimin artırılmasına, vatandaşın sağlıklı gıdaya ulaşması için tedbir alınmasına yoğunlaşacak.