Tarihi 25 Şubat 2012

Bağımsız üye bankaya uymaz!

Önceki akşam Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın ve Yönetim Kurulu Üyeleri; İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, TEB Genel Müdürü Varol Civil, Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Eurobank Genel Müdürü Mehmet Sönmez ile sohbet ediyoruz.
Sohbet öncesi Genel Sekreter Ekrem Keskin'in sektörle ilgili sunumunu da dinleme fırsatımız oluyor.
Sunumdan da anlaşılıyor ki, bankaların kârlılıkları 2011'de düşse de, sektörde işler iyi gidiyor ve 2012 beklentileri de yüksek.
Hüseyin Aydın da, bu yıl için yüzde 10'luk bir kâr artışı öngördüklerini belirtiyor.
Aydın, daha sonra SPK'nın halka açık şirketlerin yönetimlerinde bağımsız üye bulunması ile ilgili tebliğini değerlendiriyor. Aydın, sektör olarak bağımsız üyelerin yetkilerinin fazla olmasına karşı olduklarını hatırlatıyor ve bunun için SPK Başkanı ile görüştüklerini belirtip, "Bizim isteklerimizi değerlendirmeye aldılar" diyor.

1 KİŞİ 9 ÜYEYE BEDEL!
Bir bağımsız üyenin 9 üyeye bedel olup veto hakkının bulunmasının doğru olmadığını ekliyor. Zaten bu konudaki itirazlar dikkate alımış ki, diğer şirketler için yürürlüğe giren yönetmelik bankacılık sektörü için 1 yıllık bir geçiş sürecine tabi tutuldu.

ÇEKTE HAPİS OLMASIN
Çek Kanunu'ndaki değişiklikleri de değerlendiren Hüseyin Aydın hapis cezasının çağdaş olmadığını belirtiyor ve şu uyarıları yapıyor: "Çek kullanmama müeyyidesinin yeterli olduğunu düşünüyoruz.
Aslında çek, bir ödeme aracıdır.
Türkiye'de uygulaması, bir kredi aracına dönüşmüştür. Bir kredi nasıl verilirse, çek verenler o duyarlılığı gösterirlerse, çekin işlevselliğine daha az halel gelir.''

* * *
KREDİ KARTI ÜCRETİ ALIRIZ
Çok tartışılan, kredi kartı aidatları gibi bankaların tüketiciden aldığı ücret ve komisyonlar da gündeme geliyor. Hüseyin Aydın, "Hizmetin karşılığını alıyoruz.
Bizler ticarethaneyiz. Tüketici en az ücreti alan kartı seçmelidir" yorumunu yapıyor. Bu noktada söz alan Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın ise aldıkları ücretin azlığına vurgu yapıyor ve "Biz bu hizmetler için yaptığımız maliyetin yüzde 51'ini tahsil ediyoruz.
Geçen yıl bu rakam yüzde 48 idi. Ancak görünen önümüzdeki dönemde bu oranın muhakkak artması gerekiyor" diyor.
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ise SMS'in katma değerli bir hizmet olduğunu, bankanın gönderdiği SMS'ten ücret alınmadığını belirtiyor.
Özetle, sürekli mahkemelere taşınan bu ücretleri bankaların almaya devam edeceği ilk ağızlardan teyit ediliyor.

* * *
ALTIN HESAPLARI ARTTI
Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan da, altın hesaplarında çok önemli artışlar olduğunu, klasik altın yatırımcısının, yastık altında saklamak yerine bankalar vasıtasıyla bunu çeşitlendirdiğini söylüyor. Aslan, bu konuda otoriteler tarafından bir takım teşvikler sağlanabileceğini, sektörün de bunu destekleyebileceğini vurguluyor.